icon clock19.05.2019
icon eye302
СВІТ

ІЗРАЇЛЬСЬКІ ВЧЕНІ ВПЕРШЕ НАДРУКУВАЛИ ШТУЧНЕ СЕРЦЕ З КЛІТИН ПАЦІЄНТА

Досі вдавалося відтворити лише прості тканини без кровоносних судин

  Дослідники з Тель-Авівського університету надрукували на 3D-принтері перше у світі штучне серце, використовуючи власні клітини пацієнта і його біологічні матеріали. Серце повністю відповідало імунологічним, клітинним, біохімічним і анатомічним властивостям піддослідного.

  «Це перший випадок, коли вдалося успішно змоделювати та надрукувати ціле серце з клітинами, кровоносними судинами, шлуночками та камерами» – розповів Таль Двір, керівник дослідження, професор Тель-Авівського університету.

  Хвороби серця є основною з основних причин смертності населення планети. Трансплантація цього органу – єдиний метод лікування, доступний пацієнтам із термінальною стадією серцевої недостатності, тож нестача донорів стимулює розробку нової стратегії лікування.

  Це серце зроблено з людських клітин і специфічних для пацієнта біологічних матеріалів. У даному процесі ці матеріали служать біоінксами – речовинами з цукрів та білків, які можна використовувати для 3D-друку складних моделей тканин. Раніше людям вдавався 3D-друк структури серця, але не за допомогою клітин або кровоносних судин. Результати експерименту ізраїльських вчених демонструють потенціал підходу до розробки персоналізованої заміни тканин і органів у майбутньому. Поки дослідники мають зразок, не більший за кроляче серце. Та Т.Двір запевнив, що у масштабі 1:1 технологія друку не зміниться. За словами професора, використання унікальних для пацієнта матеріалів має вирішальне значення, адже біосумісність матеріалів усуває ризик відторгнення імплантату.

  Наразі дослідники планують культивувати друковане серце у лабораторії та «вчити його поводитися як серце», потім здійснять пересадку такого серця тварині.

  Можливо, за років десять у найкращих лікарнях світу з’являться принтери для друку органів і такі процедури стануть регулярними.

  За матеріалами інтернет видань.