Іван ДРУЗЬ: “Економічні показники, які наразі має Борсуківська ОТГ, – це приклад нашої спільної роботи та вашої підтримки”

— Іване Володимировичу, у Вас за плечима ось уже майже чотири роки на посаді голови громади. Поділіться враженнями: чи вдалося усе задумане?
— Чотири роки тому я йшов до людей із програмою та чіткими діями, відповідно, коли жителі обрали мене головою громади, ми разом із ними та депутатами розпочали роботу над зміцненням Борсуківської ОТГ. Звичайно, що упродовж усієї каденції я намагався ті завдання, які поставив за мету, виконати на максимум.
Найперше, ми вирішували питання освітлення та ремонту доріг із твердим покриттям та внутрішніх доріг, розвивали комунальне господарство, працювали над утилізацією та сортуванням твердих побутових відходів. Актуальним було і залишається водопостачання в селах, де є проблеми, зокрема, у Нападівці, Великих Кусківцях, Борщівці та селі Пищатинці (яке до нас приєднується). За останні два роки нестача води стала гострою проблемою в усіх населених пунктах громади, яку потрібно буде негайно вирішувати.
Разом із депутатським корпусом та виконавчим комітетом працювали над облаштуванням дитячих майданчиків в усіх населених пунктах громади. Фактично, Нападівка є одним із найбільших сіл у громаді, саме тому там ми облаштували два дитячих майданчики. Також закупляли інвентар для тренажерних залів, щоб молодь могла працювати над своїм здоров’ям та фізичною формою. Підтримували і підтримуємо футбольні команди, тому кожного року по Програмі на розвиток фізичної культури і спорту закладаємо кошти на фінансування участі футбольних команд Борщівки та Нападівки в чемпіонаті району з футболу, стараємося їх забезпечити спортивним інвентарем, футбольною формою.
Також є діюча програма по учасниках АТО. Кожного року до Дня Захисника України, яке святкуємо 14 жовтня — у день Покрови Пресвятої Богородиці, робимо невеличкий сюрприз нашим захисникам. Учасники бойових дій, які мають посвідчення, пишуть заяву, і ми виділяємо для них земельні ділянки. На сьогодні питання із землею вирішене на 70%. Також є люди, які й зараз бережуть наш спокій на східних кордонах України. Їм ми також обов’язково надамо земельні ділянки.
За час існування громади ми розробили та впровадили Програму розвитку кооперативного руху. Було створено кооператив «Дари Лановеччини», який вже другий рік успішно функціонує. На його створення залучено 20 тис. грн з місцевого бюджету і 144 тис. грн державної допомоги.
Із року в рік закладаємо кошти на ремонт шкіл, садочків і будинків культури. Звичайно, якщо взяти до уваги те, що упродовж останніх 20-ти років великих капіталовкладень у ці заклади не було, то дуже складно відразу повністю оновити усю матеріально-технічну базу. Зазначу, що, попри труднощі, упродовж останніх чотирьох років нам вдалося перекрити 2 школи, а також поміняти всі вікна на енергозберігаючі в класах.
— Ваша громада працює над стратегією розвитку. Розкажіть про пріоритети на майбутнє, адже саме стратегія є визначальним важелем для розвитку об’єднаної громади.
— Згідно чинного законодавства, до кінця 2021 року кожна громада має мати розроблену стратегію, і ми фактично розпочали цю роботу. Розуміючи, що до нашої громади доєднаються ще 5 сіл, то розроблену стратегію ще не затверджено, адже після розширення громади буде правильним, щоб стратегія містила дані про усі населені пункти, які ввійдуть до Борсуківської ОТГ.
Стратегічне планування в громаді розпочинається з аналізу поточного плану та проблем, наявності в громаді бізнес-проектів, кількості робочих місць, кількості безробітних і т. д. Передбачається, згідно чинного законодавства, що в подальшому кошти Державного фонду регіонального розвитку та інших державних програм, які будуть залучатися для розвитку громади, будуть залучатися тільки в ті громади, де розроблена та затверджена стратегія розвитку громади, тому для нас в майбутньому це є дуже важливе питання. Переконаний, що упродовж пів року стратегія Борсуківської ОТГ буде доопрацьована та затверджена.
Пріоритетами на майбутнє Борсуківської ОТГ, на мою думку, є створення (згідно стратегії) індустріальних майданчиків, оформлення документації на ці майданчики, розроблення проектної документації інфраструктури задля того, щоб в майбутньому бізнес міг «заходити» в Борсуківську ОТГ — створювати нові робочі місця, сплачувати податки, адже це є одним із основних елементів. У нас в громаді є придатні території, на яких можна розмістити бізнес: територія у селі Нападівка, господарські двори в Борщівці та Великих Кусківцях. На моє переконання, розвиток громади якраз і має передбачати створення економічного підґрунтя для бізнесу, щоб він «заходив», сплачував податки, створював нові робочі місця.
— Чи був у Вас досвід залучення грантових коштів і міжнародної допомоги?
— Від початку створення громади ми брали участь разом із працівниками в написанні грантових заявок. Хотілося б, звісно, щоб кожна подана заявка приносила результат, але в загальному ми можемо похвалитися залученням коштів. Під час розробки і планування нашої діяльності було вирішено створити Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП). Ми двічі подавали грантову заявку по програмі U-Lead разом з Європою. Перша спроба була невдалою, проте другий раз нашу заявку затвердили та протягом 1,5 року велися підготовчі та будівельні роботи. Разом із нашим співфінансуванням (близько 100 тис. грн) вдалося ще залучити 25-30 тис. євро, які прийшли у вигляді грантової допомоги офісною, комп’ютерною технікою, меблями, устаткуванням, а також навчанням працівників.
Ми подавали заявку в Тернопільську ОДА по програмі розвитку центрів підтримки підприємництва в Тернопільській області, також пройшли відбір і створили Центр підтримки підприємництва. Звичайно, це невеликі кошти (близько 20 тис. грн + наше співфінансування), але це ті кошти, які прийшли і були використані поза бюджетом Борсуківської ОТГ.
Брали участь і подавали близько 10 грантових заявок, зокрема по програмі «Партнерство кожній дитині», де було залучено близько 100 тис. грн на меблі та обладнання.
Ми і зараз продовжуємо писати заявки і на гранти, і на державні фонди.
— Як Ви реагуєте на критику у соціальних мережах? Чи часто Вам пишуть в особисті повідомлення?
— У теперішній час ми розуміємо, що розвиток соцмереж вийшов на новий рівень: є велика кількість соцмереж та телефонних програм, через які люди можуть спілкуватися та ставити свої питання. Фактично, немає дня, щоб не прийшло повідомлення у Viber, Whatsapp чи Messenger, які часто стосуються вирішення й особистих питань. Звичайно, намагаюся відповісти на кожне повідомлення. Мій телефон є відкритим — він висвітлений на сайті громади — інколи це створює труднощі, адже дзвонити люди можуть і опівночі, і о 4 год ранку та розповідати, що у них щось сталося. З часом розумієш, що на все реагувати і вирішувати відразу не виходить, але стараємося приймати відповідні рішення і давати поради жителям. Враховуючи сучасні реалії — поширення ковіду — розуміємо, що інколи люди самі не хочуть або навіть бояться прийти чи в старостинський округ, чи в адмінбудинок громади. Зручніше та швидше, звісно, поставити питання у соцмережах.
Якщо говорити про критику, то для мене головне, щоб вона була обґрунтованою. Інколи це просто шквал емоцій, якими люди висловлюють свою позицію, а натомість нічого не пропонують: просто все не те, і все не так. Я намагаюся не брати близько до серця та толерантно до цього ставитися, адже зрозуміло, що люди упродовж останнього часу на межі відчаю, у багатьох хтось із сім`ї на заробітках, інші — тут. Морально це все важко витримувати.
Я та мої колеги намагаємося бути відкритими для громади, кожного вислухати. Все-таки дуже добре та приємно, коли люди не тільки критикують, а й пропонують рішення та висловлюють конструктивні зауваження/доповнення. Така позиція жителів йде лише на користь спільній справі.
— Яке бачення та перспективи нової, укрупненої громади?
— Коли ми говоримо про успішну громаду, то розуміємо, що головним має бути економічний розвиток. Як я уже зазначав, громада має мати умови для залучення бізнесу, задля того, щоб збільшувати свій економічний потенціал. Також ми хочемо, щоб видатки на розвиток інфраструктури наших населених пунктів збільшувалися мінімум вдвічі, тому що роботи по селах (освітлення, ремонт вулиць і т. п.) залишилося ще дуже багато. Тим паче, що приєднуються села, у яких за останній час (це більш ніж 10 років) як такі ремонтні роботи інфраструктури майже не проводилися. Отже, частину видатків доведеться додатково спрямовувати у ці населені пункти, задля того, аби підтягнути їх інфраструктуру до загальної.
Для молоді ми плануємо створити Молодіжний центр. Молоді люди повинні мати затишне місце (не бари та дискотеки) для збору, обговорення молодіжних проблем, прийняття рішень. Це сприятиме освітньому та культурному розвитку, адже є багато людей, які просто хочуть збиратися, спілкуватися, творити разом щось цікаве задля розвитку рідних сіл. Ми бачимо позитив та хороші ефективні результати від створення таких центрів в інших громадах. Тому навіщо придумувати велосипед, якщо можна перейняти досвід у колег.
Упродовж останніх 4 років ми вкладали значні кошти в освітню галузь. У майбутньому плануємо уважніше ставитися до закладів культури громади, тому що є багато роботи у напрямку підтримання належного стану будівель, проведення поточних, капітальних ремонтів. Будемо і надалі впроваджувати грантові заявки та залучати не тільки кошти громади.
Всі аспекти життя громади не можна осягнути, проблем є дуже багато, та разом із депутатським корпусом і разом з вами, дорогі виборці, будемо намагатися найперше вирішувати ті питання, які є найболючішими та потребують першочергового вирішення. Незважаючи на спроби деяких депутатів Верховної ради та Тернопільської ОДА зробити все, щоб наша громада не відбувалася, я дякую за підтримку тим депутатам та працівникам, які разом зі мною відстоювали громаду. Це були непрості баталії, та нам все-таки вдалося переконати Міністерство нашою роботою та показниками: відновлено інфраструктуру, створено комунальне господарство та ЦНАП. Економічні показники, які наразі має Борсуківська ОТГ, — це приклад нашої спільної роботи та вашої підтримки. Отож, маю сміливість зазначити, що ми створили успішну громаду, і настав час її зміцнювати.

Автор: Ірина КАРКІЧ.