icon clock13.12.2020
icon eye593
УКРАЇНА

Інформаційна гігієна: розповімо, як нами маніпулюють у соцмережах

Старе, як світ, прислів’я «Вік живи — вік учись». Іноді, аналізуючи пости своїх знайомих і не знайомих мені людей у мережі «Фейсбук», жахаюся від рівня їхньої освіченості. Плачевною виглядає і рівень інформаційної гігієни українців. Не можу, на жаль, похвалитися власною досконалістю у плані всебічної обізнаності, тому ніколи не ігнорую будь-яких навчань.

Нещодавно в Одесі Тернопільський прес-клуб на чолі з Анжелою Кардинал організував надзвичайно цікавий і пізнавальний тренінг. Тут зібралися редактори реформованих районних газет з Тернопільської, Львівської, Одеської, Харківської та Дніпропетровської областей. Серед інших важливих для нас тем була й тема інформаційної гігієни українців. Менторка Оксана Мороз представила низку досліджень про те, як соцмережі впливають на свідомість людей, як розпізнати фейк, як фільтрувати інформацію на телебаченні, в онлайн-медіа, Facebook, Viber, You Tube і не тільки.

Для мене стало відкриттям, що Тернопільщина — лідер з публікування фейків у Фейсбуці. Засновниця волонтерської ініціативи «Як не стати овочем» та авторка однойменної книги О.Мороз повідомила результати досліджень, які вони провели: 54% українських користувачів Facebook порушують базову інформаційну гігієну у соцмережі; 34% публікують маніпулятивні заголовки та публікації, 20% — посилання на сайти-сміттярки, 13% — фейки, 10% користувачів проходять тести, які крадуть їхні дані. Половина українців думають, що вміють розрізняти фейки. 3% насправді можуть це зробити. Загалом волонтери перевірили 3 тисячі акаунтів у соцмережі.

Після книги «Нація овочів?» Оксана Мороз видає наступну, більш доступну у сприйнятті простого українця. Це «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню». На жаль, електронної версії цього видання ще немає. Але я замовила книжку і маю намір друкувати на сторінках «Голосу Лановеччини» дієві поради її авторки, бо самій не раз доводилося потрапляти на гачок сумнівних експертів, коли шукала ту чи іншу інформацію у соцмережі. Переконана, що ця інформація стане у пригоді вам, друзі.

А ви знаєте, що 40% дописів про COVID-19 було створено фейковими сторінками? Я — ні. А чи знаєте, що не варто заповнювати всілякі анкети та опитувальники в Інтернеті? Я — так! А знаєте, як допомагають хворому онкологією ваші плюси чи репости? А ніяк! Лише реальна матеріальна підтримка!

Тож, друзі, замість визначати «яка ви квітка», «хто за професією», «яким будете в старості», оновити стрічку (взагалі безглуздя!), закинути на свою сторінку іконку, скопіювати текст і поширити «щоб друзі посміялися» чи ще якусь єрунду, яку пропонують боти, краще почитайте щось справді корисне та не тратьте дорогоцінного часу на чиєсь шалене заробляння на вашій наївності та необізнаності! Ми з вами дійсно багато речей не знаємо. Проте це легко виправити.

Слідкуйте за випусками «Голосу Лановеччини», не лінуйтеся читати якісний контент! На прикладі героя книжки «Боротьба за правду. Як мій дядько переміг брехню» ми розповімо вам, як не потрапити в залежність інтернет-павутини.

Запрошуємо разом з «Голосом Лановеччини» у 2021 році радіти життю, відвідувати культурно-просвітницькі заходи, творити добрі справи, розповідати про хороші вчинки тих, хто поруч, писати історію рідної Лановеччини (тепер уже Кременецького району). І не ігноруйте навчання та пізнання нового! Це допомагає не стати овочем…

Наталя ГАМЕРА.