Борсуківська ОТГ: бути чи не бути?

  Доброго дня, шановні читачі, редакціє! Обласна рада нещодавно оприлюднила два проекти змін до перспективного плану Тернопільської області. Але ні в першому, ні в другому варіанті Борсуківської громади немає. Є одна ОТГ в межах Лановецького району. По чому визначалась спроможність громад? По-перше: це наявність 5 тисяч населення, проте в Борсуківській сільській раді такої кількості немає, а на долучення інших населених пунктів до Борсуків надії малі. Великі Вікнини давно заявили про своє доєднання до Вишнівецької ОТГ і це цілком зрозуміло. Ну, а Снігурівка і Чайчинці виявили бажання іти до Лановецької ОТГ.

  Другий показник – це освіта. І, повірте мені, якщо ввійдуть в дію нові «реформи», то це для Борсуків обернеться плачевно. Не так для Борсуків, як для Нападівки і Пе-редмірки, якщо залишиться діюча громада. Поясню чому. У старших класах має бути по 20 дітей. А відомо, що мало середніх шкіл у районі мають таку кількість учнів. Зараз в 9 класі Борсуківської школи навчається 4 учні, в 10 клас усі не підуть. Запитання – де взяти дітей, щоб було 20? У В.Кусківцях зовсім немає 9 класу, а Синовецькі діти всі навчаються у Ланівцях. Що відбуватиметься далі? Борсуки на даний час є опорним закладом, а чотири школи – філіями: Синівці, В.Кусківці, Передмірка і Нападівка. От тепер я хочу, щоб мене почули, особливо староста Нападівки пан Черній. Коли створювали у громаді опорний заклад, я просив подати дві філії, але ніхто цього навіть чути не хотів. Давайте розглянемо варіанти розвитку по-дальших подій. Якщо Борсуківська ОТГ залишається самостійною, тоді опорна школа за нестачі учнів старших класів понижується до І-ІІ ст. (дев’ятирічка). В такому випадку Нападівка, Передмірка понижуються до І ст. (про В.Кусківці не пишу, бо там немає 40 учнів, а, згідно нових правил, це недостатньо для дев’ятирічки), бо філія й опорна школа не можуть бути одного ступеня. Тобто, для створення опорного закладу вистачило б дві філії – це Синівці і В.Кусківці. Але люди, які так «вболівають» за свої села, не змогли, чи не хотіли їх відстояти. Ситуацію може змінити (особливо для Нападівки) створення однієї громади на базі району. Чому? Та тому, що тоді Нападівську школу зроблять філією Лановецької і вона залишиться І-ІІ ст. «Ось такі пироги», що стосується освіти.

  На мою думку, такі села (нікого не хочу образити), як Синівці, В.Кусківці, Бережанка, Чайчинці й інші, з такою політикою держави перспектив розвитку не мають, і не врятує їх ні створення кооперативів, ні молочних ферм. Для чого молоді люди їдуть на заробітки? Щоб купити житло в районному центрі, або й далі. Скажіть, чи багато молоді вкладає кошти в землю, чи якийсь бізнес на селі? Навіть якщо по 10 молочних ферм створити в кожному селі, це не врятує ситуацію. Це моя особиста думка. В майбутньому ці малі села стануть хуторами, а в подальшому і зовсім зникнуть з мапи України, як вже зникло багато…

  Я не раз питаю себе, для чого була створена Борсуківська ОТГ? Хіба для того, щоб утримувати апарат сільської ради. Приміром, витрати на його утримання за 2018  рік – 47% власних надходжень до бюджету, а якщо у цифрах, то це 4,7 мільйона гривень. Це на 30 чоловік апарату, тоді як на всю освіту, а це більше 100 вчителів, техперсонал та ін. – 12 мільйонів. От тепер варто задуматись, кому потрібно, щоб Борсуки залишились самостійними. Так, пан Друзь під час виступу в облраді говорив, що депутати проти доєднання до Ланівців. Хто б сумнівався? Не логічно різати курку, яка несе золоті яйця. У соцмережі в одному дописі синівчанин Сергій Сіверський написав: «А хто запитував у людей, хто цікавився їх думкою?» І це дійсно правда. Не можу не згадати ще одного допису у соцмережі: «З перших днів утворення громади у Борсуках пішло щось не так. Шановні депутати, візьміть відповідальність за цю ситуацію на себе. Ви голосували так, як хотів «ваш» голова. Що ви скажете своїм виборцям? А перспективи були… Назвіть хоч одну добру справу, яку залишили після своєї каденції. Школи? Амбулаторії? Дороги? А, може, добре слово людей, які вас обирали?» Так, друзі, це слова відчаю колишнього директора На-падівської школи Лариси Поцелуєвої, яка 21 рік вкладала в її розвиток. А тепер що?. Це саме ті слова, які депутати почують ще не один раз від своїх виборців.

  Мене запитують, а що зміниться для Борсуків у разі об’єднання в одну громаду? Якщо чесно, то мало що. Буде створений Борсуківський старостинський округ, в який ще увійдуть Синівці, всі довідки, субсидії і т.д. буде видавати староста. Замість 30 чоловік апарату ОТГ буде 2 або 3. От скажіть, в районі з 2016 року дітей побільшало? Був один відділ освіти, а стало три. Відкриття ЦНАПу… Так, це ніби правильно, щоб у кожній громаді був свій ЦНАП. Але на заробітну плату чотирьох працівників на рік йде більше 500 тисяч гривень плюс ще на інші видатки.

  Пан Друзь хвалиться, що закупили більше семи одиниць техніки у комунгосп. Це добре, але не каже, що борщовецьке сміття хоронять у Борщівці, передмірське – у себе закопують, ну а синовецьке – я навіть не хочу говорити – там кримінал. Якщо буде одна громада, то у районі є офіційне сміттєзвалище, але я не думаю, що розумне керівництво буде тримати комунгосп, де три начальники і п’ять робітників.

  Ми розуміємо, що на такі малі села у Ланівцях не дуже хто зверне увагу, але у громаді і зараз на них ніхто не дивиться. Візьміть хоча б Вишнівецьку ОТГ: пожежна, лікарня, музична, поліція і багато чого іншого. А що Борсуки – один адмінбудинок із цілою купою чиновників, які проїдають наші з вами податки.

  Ніхто не знає, як буде далі, яка смуга у житті буде наступна – чорна чи біла, але хочеться, щоб люди завжди залишалися людьми. Так що думайте, аналізуйте! Будьте здорові і хай щастить!

Автор: Віктор ПАСІЧНИК.

с.Синівці.