ВЗУТТЯ НА ДРОТАХ ВЖЕ Й У ЛАНІВЦЯХ

  У Ланівцях по вулиці Незалежності, поблизу будинку номер 39 та магазину “Родина” невідомі особи закинули дві пари кросівок на лінії електропередач. Хто саме та з якою метою скоїв такий вчинок — невідомо. І хоча подібних “прикрас” на електродротах у нас іще не було, в багатьох країнах є традиції, ритуали та цілі субкультури, що вкладають особливий сенс у закидання взуття на телефонні-, електромережі та дерева.

  В першу чергу ця традиція найбільш поширена в США та Канаді, проте мешти, що висять на дротах, можна побачити в багатьох країнах Європи, Латинській Америці, Росії, Білорусії та віднедавна і в Україні. І, як з’ясувалося, у цього руху навіть назва є — шуфіті. Це симбіоз англійських слів “взуття” і “графіті”, що натякає на одну із версій підвішування взуття — це позначення місця, де побувала людина, на кшталт напису на стіні: “Тут був Вася”. У США, приміром, в деяких штатах таким чином помічали місця продажу наркотиків, а фасон та колір шузів підказував, який вид наркотику можна придбати. В інших регіонах підвішеним взуттям вуличні банди позначали свої території. У такому випадку кількість висячих взуттєвих пар означала кримінальність району. Також у темношкірих американців гетто існував ритуал “похорону кросівок”. Адже снікери для них — найважливіший елемент зовнішнього вигляду, до якого ставилися з особливою повагою. А ось випускники університетів пострадянських країн закиданням взуття на дроти та вуличні ліхтарі відзначали отримання диплома.

  Є й доволі дивні традиції. Приміром, у Колумбії вважають, що підвішування взуття де вище допоможе вилікувати хворобу дитини, у Гватемалі таким чином відлякують кажанів, а в Іспанії закликають дощ під час посушливого сезону.

  Згідно з легендою, що ходить між деякими прихильниками шуфіті, залишені кеди можуть стати в нагоді в наступному житті, коли дух померлого повернеться на землю. Як не дивно, ця версія чудово пояснює, чому на дротах, ближче до неба, іноді бовтаються абсолютно нові пари кросівок — кому ж захочеться в загробному житті носити потерті шузи.   Цікавий факт: найбільш завішаним деревом у світі вважалася 23-метрова тополя, що росла у селищі Мідлгейт (Невада, США). Місцеві жителі закидали її кедами впродовж 25 років, доки в 2010 році дерево не спиляли хулігани. До речі, з цього приводу було відкрито кримінальну справу, оскільки та тополя була не лише туристичною пам’яткою, а й слугувала єдиним затінком на кілька кілометрів навкруги (що важливо в посушливому кліматі Невади), на ньому гніздилися птахи та отримували прихисток інші тварини.