icon clock07.05.2020
icon eye439
СВІТ

ВЧЕНІ ВИЯВИЛИ НАЙБЛИЖЧУ ДО ЗЕМЛІ ЧОРНУ ДІРУ

  Команда астрономів Європейської південної обсерваторії (ESO) виявила чорну діру, що знаходиться всього-лишень в тисячі світових років від нашої планети, що є найближчою досі відомою чорною дірою по відношенню до Сонячної системи.

  Виявлена чорна діра входить в потрійну систему зірок, видиму неозброєним оком. Учені знайшли її за допомогою 2,2-метрового телескопа MPG/ESO в обсерваторії ESO Ла Сілья в Чілі – повідомляє eso.

  Вчені спершу спостерігали за подвійною зоряною системою HR 6819. Однак, коли астрономи проаналізували свої спостереження, то з’ясували в системі ще й третє тіло, яке виявилося чорною дірою. Спостереження зі спектрографом FEROS показали, що одна з двох видимих зірок обертається навколо невидимого компаньйона за 40 днів, а інша – знаходиться на великій відстані від цієї внутрішньої пари.

  Прихована чорна діра – одна з найперших виявлених чорних дір зоряної маси, що активно не взаємодіють зі своїм оточенням, тож залишаються ідеально чорними. Вчені вважають, що невидимий об’єкт, що має масу що перевищує масу, приміром, 4 наших Сонць, може бути лише чорною дірою.

  До речі, на сьогодні в нашій галактиці відомо про існування лише декількох десятків чорних дір.