icon clock23.05.2020
icon eye872
ЛАНОВЕЧЧИНА

ВЧИТЕЛІ ТА ВИХОВАТЕЛІ НА КАРАНТИНІ: ЧИМ ЗАЙМАЮТЬСЯ?

  Пандемія коронавірусної хвороби добряче вдарила не лише по економіці України, залишивши населення без роботи і засобів для існування, а й негативно вплинула на всі сфери діяльності. Відчули неабияке потрясіння й в освітній галузі, адже педагогічним працівникам довелося докорінно змінити сформований роками, традиційний спосіб навчання на досі неопанований, незнайомий, але такий популярний у світі метод дистанційного навчання. У відділі освіти зазначають, що таке навчання має як плюси, так і мінуси, однак в умовах карантину, який триває більше двох місяців, це найоптимальніший варіант комунікації між вчителями та учнями.

  Чи прижилася вимушена освітня новація в Лановецькій ОТГ і районі; що довелося опановувати вчителям і як до дистанційки ставляться учні; як в таких умовах навчаються випускники і чого побоюються найбільше; уроки музики онлайн і комунікація між вихованцями та працівниками дошкільних закладів… Про це – по порядку.

Як карантин вплинув на освітній процес у Лановецькій ОТГ

  Головна освітянка ОТГ Оксана Ходанович зауважує, що дистанційне навчання – це не лише домашні завдання, а й співпраця між учителем, учнем і батьками. Вважає, що й саме положення про дистанційне навчання недосконале, там не передбачено всіх моментів, що виникають в ході такого опанування знань. Щоправда, до цього не були готові ні в МОН, ні вчителі, ні учні. Тому націлюють педагогів, щоб лояльно ставилися до своїх вихованців, не перевантажували контрольними, давали дозовано домашні завдання. В першу чергу потрібно дбати про здоров’я учнів, їхній моральний стан, адже вони опинилися у стресовій ситуації.

  – Минулого року у школах Лановецької ОТГ було випробувано електронні щоденники, де батьки і діти можуть в будь-який час переглянути оцінки, теми викладеного матеріалу, домашнє завдання. Щодо дистанційного навчання в умовах карантину, то кожен вчитель індивідуально обирає форму роботи: дехто опанував систему ZOOM, де проводять онлайн-конференції, більшість працює у вайбері. Є прогресивні вчителі, які проводять уроки на ютуб-каналах. Це все залежить від педпрацівника, його відповідальності та бажання працювати, – зазначає О.Ходанович. – У МОНі рекомендують, щоб під час оцінювання брати до уваги успішність школярів за підсумками І семестру і частини ІІ семестру, а також враховувати результати дистанційного навчання. Щодо працівників дошкільних закладів, то сьогодні вони у планових відпустках, однак якщо й надалі буде послаблення карантину і Кабмін дозволить працювати ДНЗ, ймовірно влітку дитячі садочки відновлять свою роботу.

   Як організовують роботу працівники сільських шкіл і ДНЗ району

  А працівників дошкільних навчальних закладів району на час карантину не відправляли у відпустки, тому вони також працюють в системі дистанційного навчання. Про це під час розмови зазначив начальник відділу освіти РДА Роман Зубрицький. Він запевнив, що вихователі мають розроблені календарні плани на щодень, комунікують з батьками, тож робота проводиться. З 1 червня працівники ДНЗ підуть у планові відпустки, а якщо карантин будуть послаблювати, то садочки запрацюють наприкінці липня.

  Щодо роботи вчителів, то, зі слів Романа Йосиповича, кожен обрав для себе ту систему, в якій зручно працювати: чи через соціальні мережі, вайбер, мобільний зв’язок, багатьом до вподоби випробувана система ZOOM, де одночасно працює цілий клас. Серед плюсів дистанційної форми навчання очільник освітньої галузі району виділяє опанування комп’ютерної грамоти педагогами, створення власних блогів і їх наповнення, проведення уроків на власних сайтах та ютуб-каналах. Говорить і про негативні сторони. Одна з яких – неузгоджений процес, коли учень протягом дня знаходиться у постійній напрузі – уроки по телебаченню, онлайн-уроки, завдання у вайбері, контрольні, тестові завдання, тож вільного часу залишається обмаль. Окрім цього, у початковій школі практично неможливо забезпечити дистанційне навчання в формі гри. Але креативні педагоги намагаються вигадувати дітям різноманітні цікавинки, ребуси, сканворди, руханки…

  – Найбільше відчувають дискомфорт сьогодні одинадцятикласники (у 4 і 9 класах ДПА відмінено), – вважає Р.Зубрицький. – Але ми націлюємо вчителів, щоб максимально підготували їх до ЗНО не у формі репетиторства, а як педагоги. Якщо карантин буде пом’якшено, з 17 червня розпочнеться пробне ЗНО, а вже з 25 червня по 17 липня триватиме зовнішнє незалежне оцінювання. Тоді можна надіятись, що вступна кампанія розпочнеться у серпні. Щодо випускних вечорів, то МОН рекомендує утриматися від проведень таких масових заходів, а документи про освіту видавати індивідуально кожному випускнику.   

  Музична грамота і творчі конкурси онлайн

   Намагаються йти в ногу з часом і працівники музичної школи та будинку творчості. Якщо донедавна важко було навіть уявити, як можна навчити гри на фортепіано, гітарі чи іншому інструменті, малювати чи конструювати онлайн, то сьогодні – це цілком реально. Також працівники будинку творчості беруть участь у різноманітних заочних конкурсах, а вихованці деяких викладачів музичної школи пробують свої сили в онлайн-конкурсах. Які в них результати – напишемо згодом. 

  Першачки не розуміють, що від них хочуть, а випускники у шоковому стані

  Відходячи від слів посадовців, послухавши думки батьків і учнів, вимальовується реальна картина щодо того, як дистанційне навчання проходить на Лановеччині. А проходить воно по-різному. Все залежить як від відповідальності та бажання вчителя навчати, так і від учнів та їхніх батьків.

  Початкова школа: спілкуючись з батьками, чую різні відгуки. Одні вчителі щодня проводять уроки з різноманітними цікавинками, інші – або нічого не проводять, або скидають домашнє завдання в групу у вайбер батькам, які повинні його виконати з дітьми. Чи вистачає на це часу, питання інше. Тож, напевно, не помилюсь, якщо скажу, що батьки чекають канікул більше, ніж самі діти. Схожа картина й у середній школі. Деякі вчителі виходять з учнями на онлайн-конференції, пояснюють теми у вайбері, однак більшість скидають завдання для самостійного опрацювання, контрольні, самостійні роботи, лабораторні і практичні, що голова йде обертом не те що в дітей, а й у дорослих. Неодноразово чула від батьків, що аби виконати усе, нерідко школярі до півночі засиджуються. Також багатьох батьків цікавить, як можна у старших класах опанувати точні науки самотужки, провести в домашніх умовах лабораторні дослідження з хімії чи фізики? Таки нереально. В шоковому стані сьогодні знаходяться випускники: їхні плани зруйновано, навчальний матеріал змушені опрацьовувати самостійно (старшокласники не приховують, що онлайн уроків їм фактично не проводять, а домашні завдання – на вайбер), незрозуміла си-туація зі ЗНО і вступною кампанією. Більше двох місяців одинадцятикласники були без занять з репетиторами, лише деякі з них погоджувалися працювати онлайн…

  Сьогодні діти просяться до школи. Ладні виконувати домашні завдання й не сперечатися з вчителями, спокійно вставати зранку, хочуть відвідувати гуртки, спортивні секції, прогулюватись компаніями. І як би красномовно не говорили педагоги з екрана комп’ютера, чи запевняли у тому, що все добре, що вони всі активно й відпо-відально працюють за планом, та живого спілкування й колективної роботи жодні інші методи освіти не в змозі замінити. Цей карантин продемонстрував – хто чо-го вартий. Швидше б повернутися до пов-ноцінного освітньо-культурного життя.

  Автор: Олеся МЕЛЬНИЧУК.