icon clock02.05.2020
icon eye1427
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОМАДА ЦІКАВИТЬСЯ: СМІТТЄСОРТУВАЛЬНА ЛІНІЯ – НАСКІЛЬКИ ЦЕ РЕАЛЬНО У ЛАНІВЦЯХ?

  Біля сміттєзвалища поблизу села Малі Кусківці, а надто по дорозі до нього, валяються купи непотребу. Целофанові пакети вітер розніс по полях і лісопосадках, вони обліпили кущі, дерева й засохлі бур’яни. Біля самої дороги до полігону навіть туші здохлих домашніх тварин (коза, наприклад, яку “дбайливі господарі” вивезли подалі від свого обійстя). Природа вже задихається від людської “турботи”. Один із методів боротьби з цим ганебним явищем – штрафи.

  Що робить міська рада, щоб не допустити стихійних сміттєзвалищ? Свого часу навіть був намір побудувати сміттєсортувальну лінію, але намір так і залишився лише на папері. Чи реально сьогодні у Лановецькій ОТГ цивілізовано утилізовувати побутові відходи?

  Проблеми зі сміттям і сміттєзвалищами є чи не в кожній громаді України, але послідовні та систематичні дії призводять до позитивних результатів. Наприклад, ми в Лановецькій ОТГ налагодили збір сміття у селах згідно договорів, регулярно боремося зі стихійними сміттєзвалищами. Також адміністративна комісія розглядає справи про несанкціоноване викидання твердих побутових відходів та накладає адміністративні стягнення у вигляді штрафів. Зокрема, у 2019 році розглянули 29 адміністративних справ та наклали стягнень на загальну суму 6970 грн. Для того, щоб виявити усіх порушників, необхідно мати докази, які можна віднайти лише безпосередньо на місці. Нерідко люди, особливо у селах, бачать, хто є порушником, але з різних причин не повідомляють цього у міську раду чи поліцію. Ми неодноразово зверталися і у соціальних мережах, і через газету, і навіть особисто до людей щодо наслідків забруднення середовища та створення стихійних сміттєзвалищ, утім проблема продовжує існувати і потребує постійної  уваги.

  Варто зазначити, що тут має місце і людська недбалість. Мешканці попри заборону самовільно вивозять сміття на сміттєзвалище, або ще гірше – не доїжджаючи до нього, викидають відходи на дорозі, утворюючи стихійні смітники.

  План створення сміттєсортувальної лінії готовий, проте це довготривалий процес, який потребує чималого фінансування та додаткових інвестицій. Тому ми шукаємо інші шляхи вирішення цього питання. Зокрема, затвердили План удосконалення послуги щодо поводження з твердими побутовими відходами в Лановецькій громаді. Він передбачає придбання контейнерів для збору скла, паперу та пластику і закупівлю індивідуальних сміттєвих баків для домогосподарств громади. Щоб покращити налагодження системи збору та вивозу відходів, придбано новий сміттєвоз.

  Такий підхід до збору сміття вважаю найбільш доцільним та ефективним у нашій громаді. І сподіваюся, що завдяки йому не лише зросте якість надання послуги з поводження з твердими побутовими відходами, а й покращиться екологічна ситуація.

Щиро сподіваюся на ваше розуміння та дякую за активність!

Міський голова Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.