icon clock15.03.2020
icon eye440
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОМАДА ЦІКАВИТЬСЯ: То на що опирається тариф на вивезення сміття – мінімалку чи прожитковий мінімум?

  – Просимо звернути увагу на невідповідності та роз’яснити підняття тарифів на вивезення сміття. В оголошенні (опубліковане у газеті “Голос Лановеччини” №10 від 6 березня – прим. ред.) вказано, що зміни зумовлені підвищенням прожиткового мінімуму, що у травні 2011 року, коли рішенням виконавчого комітету Лановецької міської ради було затверджено діючий тариф, становив 911 грн, а не 1004 грн. До того ж, станом на 1 січня 2020 року він становить 2027 грн, а не 4723 грн. Хоча не зрозуміло: чому вартість послуг відштовхується саме від рівня прожиткового мінімуму. Можливо, в оголошенні було допущено опечатку, бо мінімалка сьогодні саме 4732 грн. Але й тут є невідповідність, бо на момент затвердження попередніх тарифів мінімальна заробітна плата становила 960 грн.

  Дійсно, в оголошенні вказано не коректні дані. Тут йдеться про мінімальну зарплату, а не прожитковий мінімум. Проте це в жодному разі не впливає на розрахунки вартості тарифу.

  Основними причинами невідповідності фактичної собівартості діючого тарифу є:

  • підвищення рівня мінімальної заробітної плати з 1004 гривень до 4723 гривень (для працездатних осіб) – на 470%;
  • ріст ціни на ПММ (паливно-мастильні матеріали) з 8,08 гривень за літр до 23,35 гривень – на 288%;
  • збільшення витрат на оплату послуг банку;
  • збільшення ставки екологічного податку;
  • збільшення суми загальновиробничих та адміністративних витрат.

Щиро сподіваюся на ваше розуміння та дякую за активність!

Міський голова Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.

Від редакції: Із інформацією про намір зміни чинного тарифу на виробництво послуг з вивезення та утилізації твердих побутових відходів , що надає Лановецьке комунальне підприємство по благоустрою , можна ознайомитися тут.