Грип та ГРВІ: як вберегтися?

  За даними центру громадського здоров’я МОЗ України захворюваність на грип та ГРВІ в Україні перебуває на неепідемічному рівні, притаманному для початку епідемічного сезону, який розпочався у жовтні та триватиме до травня наступного року.

  Грип – це високозаразне вірусне захворювання, що має тяжкі ускладнення, які можуть призводити до смерті. За статистикою, людина хворіє грипом раз на 5-7 років, адже не здатна виробити пожиттєвий імунітет від цієї недуги.

  Симптоми грипу схожі з симптомами інших гострих респіраторних вірусних інфекцій (ГРВІ), тому перші ж прояви застуди вимагають особливої уваги. Грип дуже легко передається від людини до людини повітряно-крапельним шляхом, тож у зоні зараження перебувають усі в радіусі 2 метрів навколо хворого.

  При появі перших симптомів грипу необхідно звернутись до лікаря, щоб вчасно розпочати лікування і не наражати інших людей на небезпеку. Такими симптомами є: різке підвищення температури тіла (понад 380С), біль у горлі, кашель, нежить чи закладеність носа, біль у м’язах, блювота, пронос.

   Призначене лікарем симптоматичне лікування у домашніх умовах може бути достатнім для одужання, та якщо стан хворої людини погіршується, то не варто зволікати з госпіталізацією. Викликайте «швидку» чи терміново звертайтеся безпосередньо до лікарні, якщо: обличчя хворого стало дуже блідим чи з’явилось посиніння, стало важко дихати, температура не спадає впродовж тривалого часу, не припиняється багаторазове блювання та випорожнення, з’явилися порушення свідомості (надмірна сонливість чи збудженість), біль у грудній клітці, домішки крові у мокроті, а показники артеріального тиску опустилися нижче норми.

  Ці симптоми грипу ігнорувати в жодному разі не можна. Продовжувати лікування вдома дуже небезпечно, оскільки затримка з госпіталізацією може призвести до смерті хворого.

  Особливо небезпечним грип є для дітей до 5 років, вагітних жінок, людей віком від 65 років, людей з надмірною вагою, хворих на цукровий діабет, хронічні серцево-судинні захворювання, хронічні захворювання легенів, людей з іншими тяжкими хронічними захворюваннями.

  Вакцинація: найефективніший засіб захисту! Імунітет після введення вакцини формується через 7-14 днів.

  Як попередити зараження грипом?

  • регулярно проводьте вологе прибирання та провітрюйте приміщення;
  • уникайте контакту з особами, що мають прояви грипозної інфекції;
  • уникайте масового скупчення людей;
  • не торкайтеся очей, носа або рота немитими руками, дотримуйтесь правил особистої гігієни;
  • при ознаках подразнення верхніх дихальних шляхів під час кашлю і чхання прикривайте рот і ніс одноразовою серветкою, яку одразу після використання потрібно викинути;
  • при необхідності користуйтеся одноразовими масками, щоб захистити себе та оточуючих від зараження;
  • уникайте обіймів, поцілунків, рукостискань;
  • повноцінно харчуйтеся, висипайтеся, уникайте перевтоми, регулярно гуляйте на свіжому повітрі;
  • завчасно (до початку епідемії) зробіть вакцинацію собі і дітям;
  • у разі появи небезпечних симптомів потрібно обов’язково звернутися до лікувального закладу. Не відвідуйте поліклініку самостійно, залишайтеся вдома і викликайте лікаря. Дуже важливо пройти обстеження та за необхідності отримати лікування протягом перших двох діб з часу появи симптомів грипу.       

  Важливо знати, що грип не лікується за допомогою антибіотиків — вони не створюють жодної протидії вірусам, оскільки призначені виключно для боротьби з бактеріальними інфекціями. Вживання антибіотиків не за призначенням лише ускладнить боротьбу з хворобами у майбутньому. Антибіотики використовують лише за призначенням лікаря для лікування ускладнень грипу, таких як пневмонія, бронхіт і т.д. Пам’ятайте, що самолікування може призвести до небажаних наслідків та ускладнень.

Автор:  Галина ВАСЮРИН,

дезінструктор Кременецького міськміжрайонного відділу ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».