icon clock28.07.2020
icon eye1327
ЛАНОВЕЧЧИНА

Громади і район: що чекає жителів Лановеччини після приєднання до Кременецького району?

Громади  і  район:  що  чекає  жителів  Лановеччини після  приєднання  до  Кременецького  району?

  На запитання відповідає голова районної ради Руслана КУШНІР: 

  — 17 липня Верховна Рада України прийняла постанову №807-ІХ «Про утворення та ліквідацію районів», якою утворено 136 нових районів і ліквідовано 490. Документом визначено, що межі районів встановлюються за зовнішньою межею територій сільських, селищних, міських територіальних громад, які входять до складу відповідного району.

  В Тернопільській області було утворено три райони, зокрема, Кременецький (з адміністративним центром у місті Кременець) у складі територій Борсуківської сільської, Великодедеркальської сільської, Вишнівецької селищної, Кременецької міської, Лановецької міської, Лопушненської сільської, Почаївської міської, Шумської міської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України. Це територія нинішніх Кременецького, Лановецького, Шумського і частини Збаразького районів. Перегляд районного поділу був обумовлений необхідністю усунення значних диспропорцій, які існують в системі територіальної організації влади на районному рівні і формування нової, більш ефективної моделі побудови виконавчої влади.

  Цій постанові передували розпорядження Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 р. 482-р “Про затвердження перспективного плану формування територій громад Тернопільської області” та від 12 червня 2020 р. №724-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Тер-нопільської області», відповідно до яких було затверджено перелік територіальних громад, визначено адміністративні центри та громади, які входять до їх складу.

  Зокрема, до Борсуківської сільської ради увійдуть Борсуківська, Борщівська, Великокусковецька, Передмірська, Піщатинська (Шумський район), Сні-гурівська, Чайчинецька територіальні громади. До Лановецької міської ради — Лановецька міська, Бережанська, Білозірська, Буглівська, Ванжулівська, Вербовецька, Верещаківська, Вишгородоцька, Влащинецька, Гриньківська, Загірцівська, Іванковецька, Краснолуцька, Лопушненська, Малобілківська, Мо-лотківська, Москалівська, Печірнянська, Юськовецька, Якимівська територіальні громади.

  Карначівська територіальна громада увійшла до складу Збаразької міської ради.

  На даний час у парламенті розглядається урядовий законопроєкт, яким пропонується врегулювати питання здійснення реорганізації місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні після утворення та ліквідації районів, а також законопроект про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи. Документ передбачає, що сільські, селищні, міські бюджети більше не залежатимуть від району. Всі громади повинні мати рівні і прямі міжбюджетні відносини, і саме це є запорукою їхньої незалежності від районів.

  Основні ресурси, такі як 60% ПДФО (податок на дохід фізичних осіб), плата за адмінпослуги, освітня субвенція, будуть зараховуватися до бюджетів місцевого самоврядування. Щодо сервісів та пос-  луг — ніяких погіршень не планується, адже у кожній громаді буде працювати центр надання адміністративних послуг. Виходячи із законопроекту, доходи і видатки між бюджетами районів та територіальних громад розмежують.

  Багатьох сьогодні хвилює питання, що буде зі спільною власністю територіальних громад, яка перебуває на даний час в управлінні Лановецької районної ради, зокрема районною лікарнею, територіальним центром, оздоровчим табором «Лісова казка» тощо. Наразі, однозначних відповідей немає. Чекаємо законодавчих актів. І це вже буде темою наступного роз’яснення.