ДІТЕЙ УТРИМУВАТИ ВСЕ Ж ТАКИ ДОВЕДЕТЬСЯ

  Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання” або як його ще назвали #ЧужихДітейНеБуває набрав чинності з 28.08.2018 р. Він надав виконавцям багато ефективних інструментів впливу на неплатників аліментів.

  Яка ситуація з боржниками аліментів на Лановеччині? З цим запитанням редакція “Голосу…” звернулася до Збаразького міжрайонного відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

  Згідно зі ст.180, 181 Сімейного кодексу України батьки зобов’язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Якщо місце проживання чи перебування батьків невідоме, якщо вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога з урахуванням матеріального стану сім’ї, у якій виховується. Виплата тимчасової державної допомоги здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України.

  При визначенні розміру аліментів суд враховує:

  1) стан здоров’я та матеріальне становище дитини;

  2) стан здоров’я та матеріальне становище платника аліментів;

  3) наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина.

  Розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини.

  Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку:

віком дo 6 років з 1 січня 2019 р. пo 30 червня ця сума становить 1626 грн на місяць, з 1 липня пo 30 листопада – 1699 грн, з 1 грудня – 1779 грн. Для дітей вікoм вiд 6 дo 18 рокiв: з 1 січня 2019 р. пo 30 червня – 2027 грн, з 1 липня пo 30 листопада – 2118 грн, з 1 грудня – 2218 грн.

  Станом на 28.10.2019 р. на примусовому виконанні відділу перебуває 611 виконавчих проваджень щодо стягнення аліментів по Збаразькому та Лановецькому районах, з них 487 виконавчих проваджень, де боржники систематично сплачують аліменти, та 124 виконавчих провадження, де боржники допустили заборгованість, що перевищує суму сукупних платежів більш ніж за чотири місяці.

  На даний час на виконанні відділу перебувають 42 виконавчих провадження, де боржниками є жінки.

  Згідно зі ст.71 ЗУ «Про виконавче провадження», в разі наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за три місяці, державний виконавець виносить постанову про звернення стягнення на майно боржника. Крім цього, виконавець роз’яснює стягувачу право на звернення до органів досудового розслідування із заявою (повідомленням) про вчинене кримінальне правопорушення боржником, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

  За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за чотири місяці, державний виконавець виносить вмотивовані постанови:

  – про встановлення тимчасового обмеження боржнику у праві виїзду за межі України;

  – про встановлення тимчасового обмеження боржнику у праві керування транспортними засобами (наслідком цього є відібрання у боржників посвідчень водія).

  – про встановлення тимчасового обмеження боржнику у праві користування вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів, споряджених гумовими чи аналогічними за своїми властивостями метальними снарядами несмертельної дії;

  – про встановлення тимчасового обмеження боржнику у праві полювання.

  Дані тимчасові обмеження діють до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі. Так трапилося із лановецьким боржником, в якого сума заборгованості перевищувала 100 тис.грн. Його зупинили на дорозі, відібрали авто і водійські права. Щоправда, після того, як боржник віддав всю суму заборгованості, авто повернули. Однак посвідчення водія видадуть лише у разі повторної перездачі.

  Якщо аліменти сплачують на утримання дитини з інвалідністю, дитини, яка хворіє на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня або на утримання дитини, яка отримала тяжкі травми, потребує трансплантації органа, паліативної допомоги, постанови, зазначені у пунктах 1-4 цієї частини, виносяться державним виконавцем за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці.

  На даний час, на примусовому виконанні відділу перебувають 115 виконавчих проваджень, де сума заборгованості перевищує суму сукупних платежів за 4 місяці, по всіх провадженнях державні виконавці відділу винесли постанови про тимчасові обмеження.

  Несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

  Несплата аліментів на утримання дитини з інвалідністю, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три місяці з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин. Повторне протягом року вчинення правопорушення, передбаченого частинами першою або другою цієї    статті, – тягне за собою виконання суспільно корисних робіт на строк від двохсот сорока до трьохсот шістдесяти годин.

  За період 2018-2019 років державні виконавці склали 56 протоколів про вчинення адмінправопорушення за ст.183-1 КУпАП. З них: 22 протоколи задоволено, 16 боржників (8 боржників, включаючи одну жін-  ку, – жителі Лановецького району)  відпрацювали покарання у вигляді громадських робіт та кошти за відпрацьовані години за 2018-2019 роки в сумі 45491 грн, з них 14534,97 грн – кошти за години, відпрацьовані лановецькими боржниками, було перераховано на рахунки стягувачам.

  Крім цього, за період 2018-2019 років державні виконавці відділу винесли та направили до суду 46 подань про розшук боржників. На даний момент в розшуку перебуває 16 боржників.  

  За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік, виконавець виносить постанову про накладення на боржника штрафу у розмірі 20 відсотків від суми заборгованості зі сплати аліментів. Якщо заборгованість перевищує сукупний розмір платежів за два роки – доведеться сплатити штраф у розмірі 30 відсотків від суми заборгованості. За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, розмір штрафу зростає до 50 відсотків заборгованої суми. У подальшому постанова про накладення штрафу у розмірі, визначеному абзацом першим цієї частини, виносить виконавець у разі збільшення розміру заборгованості боржника на суму, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за один рік.

  Державні виконавці Збаразького МР ВДВС ГТУЮ у Тернопільській області винесли постанови про накладення штрафів на боржників по 45 виконавчих провадженнях, з них 7 постанов уже виконано і стягнуто на користь стягувачів штрафи на суму 134 474 грн.

  Станом на сьогодні від початку року, завдяки дії пакетів законів #ЧужихДітейНеБуває державні виконавці Збаразького МР ВДВС ГТУЮ у Тернопільської області стягнули на користь дітей Збаразького та Лановецького районів аліменти на суму 5 801 865 грн.

Автор: Мар’яна ФЕДУН,

заступник начальника відділу.