ДОМАШНІ КОНСЕРВИ НЕ ВАРТО ЗБЕРІГАТИ ДОВГО

  У кожної господині в будинку зберігаються закупорені банки овочів, фруктів, ягід, грибів, м’ясних та рибних консервів власного приготування. Відкрити взимку приготовлені своїми руками делікатеси — баночку маринованих огірочків чи грибочків — особливе задоволення. Але при недотриманні правил приготування консервованих продуктів в банці може критися смертельна небезпека — ботулізм.

  Ботулізм — найважче харчове отруєння бактеріального походження, яке викликається ботулістичною клостридією, відзначається важким перебігом і може призвести до смерті хворого.

  Інфікування людини відбувається при вживанні забруднених спорами збудника ботулізму продуктів, найчастіше домашнього консервування (м’ясо, гриби, овочі, фрукти, риба). Захворювання спричиняють не самі мікроби, а токсини, які вони активно утворюють при розмноженні в анаеробних умовах (без доступу кисню в герметично закритих ємностях).

  Інкубаційний період захворювання коливається від декількох годин до 10 днів. Чим коротший інкубаційний період, тим важчий перебіг хвороби.

  Першими проявами ботулізму є скарги на порушення зору: зниження його гостроти, “сітка” перед очима, двоїння предметів, пізніше з’являються симптоми загальної інтоксикації, головний біль,  порушення мови, сипкість голосу аж до повної його втрати, утруднене ковтання, першіння. Смерть може наступити від паралічу дихання, причому хворий не втрачає свідомості.

  Прогноз при ботулізмі завжди важкий, однак, своєчасне лікування із застосуванням спеціальної сироватки забезпечує хворим поступове одужання.

  Щоб уникнути ботулізму, необхідно дотримуватись певних рекомендацій:

  – не купувати домашні консерви, а також м’ясні та рибні продукти домашнього приготування на стихійних ринках, у приватних осіб — ця продукція не пройшла належного санітарного контролю і може бути небезпечною для здоров’я;

  – ретельно очищати продукти і посуд, що використовуються для консервування, від бруду і пилу;

  – неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог, а також технології та рецептури приготування консервованих продуктів;

  – м’ясо і рибу в домашніх умовах можна консервувати в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава;

  – не використовувати кислоту, що пригнічує розвиток збудника ботулізму;

  – зберігати домашні консерви в темних прохолодних приміщеннях;

  – з метою недопущення інфікування м’яса спорами збудника ботулізму забій домашніх тварин повинен відбуватися на спеціально обладнаних майданчиках;

  – якщо при зберіганні консервів з’являється “бомбаж” (здуття кришок), або ж вони мають нехарактерний запах чи колір — їх в жодному випадку не можна вживати, а необхідно знищити!

  Пам’ятайте, що консерви, виготовлені в заводських умовах, можна зберігати рік-два, а домашні закрутки слід з’їдати упродовж кількох місяців. Найбезпечніше овочі не маринувати, а квасити у діжках. У таких ємностях є доступ повітря, відповідно, не можуть розвиватися спори ботулізму і такими квашеними огірками, помідорами, капустою можна харчуватися навіть до весни без ризику для здоров’я.

  Будьте дуже обережні з консервованими, в’яленими, копченими продуктами домашнього приготування.

  При появі перших ознак захворювання негайно звертайтеся за медичною допомогою! Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких!

Галина ВАСЮРИН,

дезінструктор Кременецького ММРВ ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗ України».