icon clock11.12.2019
icon eye1307
ОСОБИСТОСТІ

ЕНЕРГІЯ СОНЦЯ: СЕКРЕТ УСПІХУ СІМ’Ї СКУРСЬКИХ

  Сонячні панелі першими у Борсуках з’явились на господарстві молодого подружжя Руслана  та  Наталії  Скурських.

  Господар розповідає, що мріяв про це давно. Працюючи у Польщі, йому пощастило, бо трудився разом з поляком Мартіном Станчиком в сфері надання інтернет-послуг. В цей час у польській державі, як у нас сьогодні, були непосильні для простого люду тарифи на оплату енергоносіїв. Тому Мартін захопився ідеєю пошуку для своєї будівлі альтернативних носіів електроенергії, якою поділився з українським хлопцем. Невдовзі знайшов виробника сонячних панелей і здійснив свою мрію. Руслан, по приїзду додому, теж загорівся бажанням запровадити досвід поляка Мартіна й у себе. Досконало вивчив, проаналізував роботу сонячних панелей і, врешті, з допомогою свого товариша розробив проект, домовився з РЕМом, закупив обладнання китайського виробництва. Тепер подружжя Скурських не натішиться цим дивом, адже зараз господарі не тільки користуються безкоштовною електроенергією, а ще й заробляють, бо при мінімальному виробництві 30 кВт енергії за добу, решту продають державі за вигідними цінами.

  «Вони не тільки приносять економічну та екологічну вигоду, — ділиться своїми враженнями Руслан Юрійович, — а й безпечні і стійкі у будь-яку негоду”.

   Хочеться вірити, що через деякий проміжок часу, наслідуючи цінний досвід своїх земляків, село поповниться садибами, оснащеними такими вигідними і для себе, і для держави джерелами електроенергії.

Автор: Григорій ВОЛЯНЮК.

Фото Ольги Черній та із сімейного архіву сім’ї Скурських.