icon clock13.11.2019
icon eye542
ЛАНОВЕЧЧИНА

ЗОЛОТОЮ ПІДКОВОЮ ЛЬВІВЩИНИ

  Не буває нічого кориснішого у роботі вчителя, ніж побувати у нових краєзнавчих місцях і використати набутий досвід для роботи зі своїми учнями. Вдалим і результативним став виїзний семінар вчителів історії Лановеччини, в рамках якого вони провели екскурсію «Золотою підковою Львівщини». Це туристично-історичний марш-рут, що складається з найвідо-міших замків: Золочівського, Підгорецького та Олеського.

  Виїздний семінар розпочався зі Золочівського замку, у якому консолідовано ми зорганізувались на продуктивну мандрівку. Проведено “презентаційний меседж” за участю Хлої Александер – волонтерки Корпусу Миру. У призамковій кав’ярні пригадали автентичні традиції та налаштувалися на гармонійну та плідну співпрацю в рамках роботи семінару. Модератори заходу – вчитель-методист КУ “Лановецький методкабінет”, вчитель-методист Борсуківської ОТГ, вчитель історії Борщівської ЗОШ І-ІІІ ст. ім.Я.П.Горошка Лілія Волянюк та вчитель-методист Лановецької ОТГ, вчитель історії Лановецької ЗОШ І-ІІІ ст.№1 ім.Ю.Коваля Оксана Демчук.

  Перша згадка про Золочів знайдена і датована в літописах 1423 роком.

  На епоху правління родини Собеських у Золочеві (XVII – початок XVIII століття) припадає золотий час його розквіту: будується новий Золочівський замок – могутній стародавній замок, що у поєднанні з єдиним в Україні Китайським палацом і відреставрованим Великим палацом створюють величну атмосферу XVII ст. Упродовж століть Золочівський замок був і могутньою фортецею і резиденцією польських королів, і панською садибою для відпочинку, і навіть тюрмою. Сьогодні це унікальна історична пам’ятка України, де розташована Львівська галерея мистецтв.

  Підгірці (Підгорецький палац). Древнє поселення Підгірці, що згадується в «Слові о полку Ігоревім», завжди вирізнялось вигідним розташуванням на схилі гори Вороняків. У VII-XIV століттях тут існувало добре укріплене стародавнє місто, рештки якого разом з земляними валами та ровами збереглись до нашого часу.

  Підгорецький палац збудовано у 1635-1640 роках під керівництвом відомого військового артилериста та архітектора родом із далекої Венеції – Андреа дель Аква. Цей палац – найвагоміша історична пам’ятка архітектури унікального поєднання епохи пізнього Ренесансу і бароко та найкраще збережена стародавня форти-фікаційна споруда з наріжними бастіонними укріпленнями в Україні. Підгорецький палац має форму квадрата, по кутах якого розташовані п’ятикутні захисні бастіони. Вздовж стін – глибокий рів і земляні вали оборонних укріплень. Унікальності Підгорецькому палацу додають витончені італійський та французький парки з притаманними їм бароковими фонтанами та мармуровими скульптурами.

  Просторі зали палацу: Китайський, Дзеркальний, Зелений, Лицарський, Золотий вражали королівською красою та пишною оздобою інтер’єру. Підгорецький палац славився великою колекцією дорогих картин, фарфору, військової зброї та вирізнявся вишуканими камінами і меблями з дорогих порід дерев.

  Олесько (Олеський замок). Поблизу Львова, на мальовничому пагорбі, ще з далекого 1390 року височіє однин з найстаріших замків на українській землі – Олеський замок. Разом з монастирем капуцинів, з костелом святого Антонія (1739р.) та готичним костелом святої Трійці (1545р.) цей музей-заповідник XIV-XVIII ст. відтворює унікальну середньовічну атмосферу, що втілюється в кам’яних і дерев’яних скульптурах минулих століть та дивовижних мозаїках. Історія Олеського замку дуже бурхлива. Стіни замку проти-стояли військам короля Ягайла і татарській орді. В замку служив Михайло Хмельницький (батько відомого Богдана Хмельницького), тут народились польські королі Ян III та Михайло Вишневецький. Свого часу Олеський замок навіть отримав статус королівської резиденції! Останніми роками тут знімають фільми (найвідоміший – “Три мушкетери”) та проходять військові баталії історичних реконструкцій.

  У своїй роботі вчителі сприймали усну історію як джерело й інструмент історично-краєзнавчого дослідження. Вивчали архітектуру, історію та багату культурну спадщину рідного краю, здобували практичні навички. Після екскурсій біля старовинних мурів замків вчителі працювали в ротаційних трійках зі «Щоденником подорожі», де ґрунтовно аналізували й обговорювали набутий матеріал з метою осмислення, засвоєння, закріплення та передачі своїм вихованцям. Вчителі історії відзначили, що майстерність педагога – працювати так, щоб нам (учням і вчителеві) було цікаво на уроці, свідомо пройматися і надихатися силами та досвідом минулого, старовиною, але жити сучасністю та йти в ногу з часом.

  Також разом з нами на екскурсії побувала і вчитель англійської мови Лановецької ЗОШ І-ІІІ ступенів №1 ім.Юрія Коваля Валентина Гапончак, яка була перекладачем під час спілкування з волонтеркою корпусу миру Хлоєю Александер і брала активну участь у всіх педагогічних майстерках істориків. Валентина відзначила взаємоінтеграцію наших предметів та зацікавленість історичним минулим, що в перспективі дасть змогу проводити краєзнавчі уроки.

Автор: Лілія ВОЛЯНЮК,

учитель-методист з історії.