КРОКИ ДО МИСТЕЦЬКОГО ОЛІМПУ Віталія ГОЛОВЕЦЬКОГО

Ланівчанин Віталій Головецький поїхав у Рівне на навчання, а за деякий час зумів прославитися у мистецьких колах як актор академічного музично-драматичного театру. Його оксамитовий голос часто звучить на радіо (ведучий РадіоТрек), він знімається в різноманітних соціальних проектах, ведучий весільних забав, корпоративів, днів народжень.
Молодому, амбітному, цілеспрямованому хлопцеві вдається поєднувати творчість з навчанням на магістратурі у Рівненському державному гуманітарному університеті. У свої 23 роки — стрімко будує кар’єру, має багато творчих планів, задумів, якими ділиться із земляками.

Віталій зізнається, що ніколи не замислювався над кар’єрою актора, але ще з юнацьких літ творчість — невід’ємна частина його життя. У школі (закінчив Лановецьку ЗОШ №1) був активним учасником масових заходів, а коли навчався в Лановецькому училищі — жоден тематичний вечір чи концертна програма не обходились без креативного Віталія Головецького. Велике значення у його житті відіграла музична школа, де навчався гри на баяні (викладач — Михайло Слободян). Згодом самотужки опанував і гітару. Сьогодні ці знання та вміння частенько використовує у творчій діяльності.

Життя на театральній сцені

Театр… Для Віталія це завжди було чимось особливим і недосяжним. Він захоплювався майстерною грою акторів, але ніколи не думав, що зіграє не одну роль на театральній сцені серед досвідчених акторів-віртуозів.
«Як потрапив у театр?» — запитую. На що Віталій, не роздумуючи, відповідає: «Зовсім випадково». І розповідає свою історію знайомства зі сценою… Вступив на кафедру «Театральна режисура», мріяв бути режисером, займатися постановками п’єс, вистав. Навчаючись на 3 курсі, викладач запропонував пройти акторський кастинг у Рівненському обласному академічному музично-драматичному театрі. Разом з друзями вирішив спробувати. Молодого студента фортуна не зрадила, його образ і гра на сцені сподобалися керівництву театру. Варто зауважити, що перший акторський досвід він здобув на лановецькій сцені, зігравши у виставі «Наталка Полтавка» (режисер Марія Кирея).
Новий етап розпочався у житті ланівчанина: цікаві ролі, виснажливі репетиції, різноманітні образи, що вимагали великої праці; уривки, монологи, діалоги потрібно було не лише вивчити, а й вдало інтерпретувати на сцені. Було не просто, але юнак розумів — така вона, творчість, вимагає постійної праці й самовдосконалення.

Уже третій рік опановує акторське мистецтво на практиці в театрі. Роботу вдається поєднувати з навчанням. За цей час зіграв більше ніж у 200 виставах різних персонажів — і позитивних, і негативних. Щось вдавалося краще, щось не дуже. До себе актор самокритичний. Після кожної вистави все детально аналізує, шукає слабкі місця і намагається виправити помилки. Розуміє, що досконалість приходить з досвідом, однак і дотримується думки: «вік живи, вік учись».
З-поміж багатьох ролей найважчою і вдало зіграною вважає роль «Блазня-диявола» у рок-опері «Біла ворона». Це колосальна робота, але, зі слів Віталія, воно цього варте. А ще, актору запам’ятався його дебют на Рівненській сцені — вистава «Господиня заїзду» у стилі мюзиклу, акторами якої були початківці-студенти. Емоції і враження — незабутні.
— Не важливо, чи граєш головну роль, чи епізодичну, але коли відпрацьовуєш добре, вкладаєш душу, віддаєшся на всі 100 відсотків і отримуєш від цього задоволення, тоді така праця вартує уваги,– зазначає В.Головецький.
Батьки завжди підтримують хороші починання і успіхи сина. Неодноразово бували на виставах. Задоволені, щасливі, гордяться тим, що знайшов своє покликання і займається справою, яка йому до душі.

Ведучий новин на РадіоТрек, весіль, корпоративів, днів народжень

Оксамитовий голос Віталія рівняни впізнають, бо вже два роки читає новини на РадіоТрек. Ведучим на радіо потрапив також випадково. Знімався у соціальному ролику для UA «Рівне», режисеру сподобався голос Віталія, запропонували працювати диктором на радіо. Доводилося поєднувати роботу в театрі з дикторською, а також навчанням в університеті. Для нього це дорогоцінний досвід. А ще рівняни знають Віталія й в іншому амплуа — ведучим весільних забав, різноманітних заходів. Разом з другом-співаком Давидом Стеблюком роблять святкування незабутнім, яскравим, феєричним.

Загалом, земляк у творчому пошуку ще з перших курсів навчання. Спочатку працював аніматором на дитячих святах, був співаком у рівненькому ресторані «Manhattan». Брав участь у кастингах «Голос Країни», «Х-Фактор», навіть знімався у короткометражному фільмі. Також має досвід роботи офіціантом у тернопільському ресторані «Старий млин». Віднедавна, разом з братом опановують зовсім новий для них вид діяльності — виготовляють костюми-трансформери висотою 2 – 2,5 м і продають їх фірмам, що займаються організацією дитячих свят. Надіється, що в недалекому майбутньому це стане прибутковою справою і приноситиме стабільний та основний дохід. А творчість — для душі.
Муза і підтримка Віталія — дама серця Анастасія. Дівчина працює режисером на місцевому телебаченні. Разом з нею — ще з першого курсу. Як зізнається, вже й подумують про створення сім’ї, разом мріють, будують плани, вірять у свою щасливу казку.
Сьогодні В.Головецький завзято і впевнено робить кроки до мистецького олімпу. Віримо, що в недалекому майбутньому ланівчанин презентуватиме свою творчість не лише у найбільших театрах України, а й за кордоном.

Автор: Олеся МЕЛЬНИЧУК.