icon clock02.12.2020
icon eye798
ЛАНОВЕЧЧИНА

Катерина Романюк і Юлія Смолій – серед переможців онлайн-конкурсу

Минулого тижня ми вітали «Ольвію» з перемогою у відбірковому турі багатожанрового міжнароднодного фестивалю-конкурсу «Georgia Star». Свої сили у цьому конкурсі спробували вихованці будинку дитячої та юнацької творчості гуртка «Вокальний спів» (керівник Ліана Смолій) Катерина Романюк і Юлія Смолій. В номінації «Вокал (естрадний)» Катя виборола диплом першого ступеня і сертифікат на безкоштовну участь у всіх проектах «Wonder Fest Georgia» в Болгарії, Грузії у 2021 році, Юля — диплом ІІ ступеня. Призерство у такого рівня конкурсах для дівчат уперше. Як вони долали сходинки до мети, на кого рівняються з відомих виконавців, про що мріють і що принесла їм перемога? Про це залюбки розповідають на шпальтах газети.

Участь в конкурсах у Грузії і Болгарії – це шанс…

«Це шанс презентувати свою творчість на міжнародному рівні, нові знайомства, нові перспективи. Хотілося б його не упустити», — так вважає Катерина Романюк і вірить, що її мрія здійсниться. Адже до цього йшла 8 років. Пісня Надії Гураль «Рідне місто» стала для неї щасливою і принесла перемогу.

З 1 класу дівчина займається вокалом. Вдячна своїй першій наставниці Ліані Смолій, що навчила співати. Саме вона повірила в її сили і запропонувала взяти участь в онлайн-конкурсі. Впевненості та досвіду додавали заняття в молодіжному ансамблі «Передзвін» (керівник Софія Рижевська), шкільному хорі (керівник Ольга Крук) та хорі музичної школи (керівник Наталія Магдич).

До речі, в музичну школу юнка записалася без відома батьків. Коли ж вони довідалися про вибір доньки, були здивовані, але не перечили, а підтримали. Вже 6 років Катя навчається по спеціальності «Баян» (викладач Леся Трач). Має певні успіхи, серед яких — перемога в міжнародному дистанційному фестивалі-конкурсі дитячої, учнівської та студентської творчої молоді «Соняшник».

Влітку взяла участь і перемогла в онлайн-конкурсі «Переспівай Культурний центр Єловицьких».

— Конкурсанти розміщували свої відео в соціальних мережах з хештегом «Переспівай КЦЄ». Переможця визначали за кількістю лайків, коментарів та переглядів. Пісня «Все буде добре» у моєму виконанні набрала найбільше переглядів, — пригадує Катя.

Останнім часом Катя замислюється над тим, щоб поєднати своє майбутнє з музикою та вокалом. Найбільше любить виконувати сучасні пісні, рідше — класику та народні. Її кумир — проста дівчина з Болівії Michelle Andrade, яка в 16 років стала учасником програми Х-фактор. Вона мотивує не сидіти на місці, а рухатися вперед.

Найзаповітніші мрії — виступати на великих сценах країни, писати пісні, а ще — заспівати разом з улюбленими виконавцями MamaRika, Michelle Andrade, Дімою Монатіком.

Диплом ІІ ступеня – стимул до подальшої праці

Для 12-річної Юлії Смолій — це перша вагома перемога в конкурсі такого рівня. На підготовку часу було обмаль, тому обрали таку пісню, що вже була «виспівана» — «Квітка-душа» з репертуару Ніни Матвієнко. Диплом ІІ ступеня у міжнародному фестивалі-конкурсі — непоганий старт і мотивація до подальшої праці.

Як розповідає мама дівчинки Ліана Василівна, яка є її вчителем з вокалу, Юля співає змалку: «Де ходить, там і співає, це приносить їй задоволення». На гуртку «Вокальний спів» займається з шести років. З 2013-го — учасниця звітів будинку дитячої та юнацької творчості.

Найбільше до вподоби їй виконувати ритмічні пісні, українську естраду, вокальні композиції англійською мовою. Улюблені співаки — Наталка Карпа, Дзідзьо, група «Антитіла», Антоніна Матвієнко.

Над тим, чи хоче пов’язати своє життя з музикою, поки що не задумувалася, для неї спів — це більше хобі для душі, що приносить відпочинок. А ще — хоче навчитися грати на фортепіано. Заповітна мрія дівчинки — стати модельєром одягу.

Вітаємо вас з перемогою. Нехай добрі починання увінчаються успіхами, мрії здійснюються, а життєві кроки будуть впевнені та легкі.

Олеся МЕЛЬНИЧУК.