Квіти, візаж і зачіски: у чому секрет популярності “Камелії”

Популярний у Ланівцях квітковий магазин «Камелія» віднедавна — наче кава «три в одному». Чому? А все дуже просто: тут працюють флористка, візажистка і перукарка. Такий мистецький тандем краси, стилю і настрою надзвичайно вигідний клієнтам. Сама мала нагоду в цьому переконатися, коли донька-випускниця робила зачіску в Інни Пушак, макіяж — в Наталі Чабай, а букет я замовила в Мирослави Зінкевич. Тут же й подарунки можна придбати, і конвертики на гроші, і вітальні листівки, і різні прикраси. У підготовці до весілля чи іншого свята — надзвичайно зручно, не треба бігати по магазинах. Коли виходила заміж старша донька, то з іншої перукарні з фатою і зачіскою йшла на макіяж до Наталі в «Камелію». А ось два роки, як тут господарюють вже три майстрині, які творять красу і піднімають настрій своїм клієнтам.

Мирослава Зінкевич уміє дивувати букетами. І не лише з квітів

Закінчила Лановецьке профтехучилище за спеціальністю «різьбяр по дереву», має відмінний естетичний смак і хист до творчості. Сім років тому започаткувала власний бізнес, відкривши квіткову крамницю. Сьогодні власниця «Камелії» має постійних клієнтів, її дизайнерській досконалості довіряють численні відвідувачі. Мирослава каже, що власні витвори у неї майже не повторюються, навіть з ідентичними складниками — та все ж додає у кожен з них якусь «родзинку». Останнім часом популярними є не лише суто квіткові букети й композиції різних сортів і кольорів квітів, а й пивні, м’ясні, фруктові, солодкі букети, кошики чи подарункові коробочки.

— Час диктує свої умови, і ми повинні працювати на випередження. Я самотужки пройшла школу від формування традиційних квіткових букетів — до унікальних з поєднанням різних компонентів. Людей потрібно дивувати, вигадуючи щось нове. Але найбільше, чого потребує моя діяльність, то це любові — до справи, яка мені до душі, до людей, з якими спілкуюся. Без непідробної щирості та доброго настрою майстра ніяка його творчість не стане унікальною і вишуканою. І якщо взявся за будь-яку справу, то маєш зробити її якнайкраще. Інакше — не берися, — переконана флористка.

У «Камелії» можна придбати не лише вазони і квіти, про які власниця знає все — і їхнє походження, і як доглядати та правильно зберігати, а й подарунки, сувеніри, фоторамки, прикраси (у тому числі й сезонні та до відповідних свят). А ще Мирослава знайома чи не з усіма місцевими рукодільницями, котрі купують у неї різні дрібнички для створення цікавих композицій та прикрашання художніх виробів. У Ланівцях, каже, багато талановитих людей, а дехто з них зараз без роботи, тож заробляють власною творчістю. А є й такі, в яких виріб власноруч — це хобі у вільний час.

Частими покупцями у «Камелії» бувають і кулінарки. У парі з флористкою Мирославою Зінкевич працює відома тортівниця Наталка Павлюс. Вони нерідко разом оздоблюють фуршетні столи на весіллях та інших святах.

— Надзвичайно важливо смачно приготувати, але не менш важливо — вишукано подати, це привертає увагу, — зауважує Мирослава. Вона також займається оформленням фотозон на весілля, іменини, хрестини, випускні та інші святкові дійства. У «Камелії» налагоджена доставка замовлень, зручна й оплата — готівкова та безготівкова. Жінка зізнається, що у час карантину її бізнес, як і всіх дрібних підприємців, зазнав значних втрат. Виручали хіба поодинокі дистанційні замовлення. А графік роботи — гнучкий, хоч і має свої часові рамки — з 8-ої до 19 год.

Сім років серед квіткових ароматів «Камелії» підкреслює природну красу клієнток візажистка Наталія Чабай

— Мені цікаво працювати. І чим складніша й нетипова зовнішність клієнтки, тим більше виникає бажання й азарт попрацювати над цим образом. Моєю першою клієнткою була серйозна вибаглива панянка у Тернополі, де я розпочинала свою творчу діяльність. За роботу вона мені заплатила, мовчки встала з крісла і пішла. Я дуже переживала, що, можливо, їй щось не сподобалося. Але через годину вона зателефонувала і радісно сказала, що виглядає гарнішою за всіх на зустрічі і подякувала мені. Я зітхнула з полегшенням. У Тернополі ще одна жінка прийшла на макіяж до мене вже критично налаштованою, чимось невдоволеною. Звісно, я, молода й недосвідчена, сильно хвилювалася. Однак і їй догодила. Саме такий досвід, на мою думку, стимулює виконувати справу довершено, — ділиться спогадами Наталя.

У неї за плечима — навчання у Тернопільському педагогічному університеті імені В.Гнатюка, магістратура. Але паралельно з навчанням у виші дівчина здобула знання на декількох курсах візажистів-стилістів. Ця справа припала їй до душі, і вона з натхненням, радістю та задоволенням професійно поринула у світ краси й косметики.

Особисто мені симпатизують люди, які досконало знають свою справу, враховують побажання клієнта, або ж пропонують свій варіант, який тобі обов’язково підійде. Саме такою вважаю і Наталю Чабай, бо мала нагоду переконатися у бездоганності її творчих здібностей.

У своїй роботі Наталя використовує лише професійну косметику. До кожної клієнтки ставиться з повагою, уміє словом розрадити, підтримати чи підбадьорити. Хто скористався її послугами, практично уже не міняє візажистку.

— Було в моїй практиці два випадки, коли наречені втрачали свідомість, — пригадує. Я працюю, щось розповідаю, підбадьорюю, а дівчина, бачу, відключається. Я — за нашатир, привела її до тями і ми продовжили. Воно ж так буває: голодна, схвильована, стурбована — відповідальний же день! Нерідко й маму нареченої заспокоювати доводилося. Але то життя, тож шукаєш потрібні слова і для розради, і для впевненості. У моїй практиці наче не було такого, щоб клієнтка пішла невдоволеною. Я не використовую косметику (даруйте за порівняння) як муляр. Вона слугує мені помічницею у тому, щоб підкреслити природну красу дівчини чи дорослої жінки. Спектр моїх послуг — макіяж денний і вечірній, корекція, фарбування брів і вій, завивка та нарощення тимчасових вій. Продаю також товар з Європи — є косметика, перманентна туш, парфуми та ін. Люблю свою роботу, приходжу у «Камелію» з радістю, бо в нас тут дружня атмосфера. Дякую своїм постійним клієнткам за довіру. Щоразу, коли приступаю до роботи, хвилююся. Але приємно, коли все вдається і відвідувачі вдячні.

Перукарка Інна Пушак знаходить індивідуальний підхід до кожного

Творчий тандем флористки й візажистки два роки тому доповнила перукарка. За спеціальністю Інна вчитель географії, закінчила Львівський національний університет ім І.Франка. Працювала у Лановецькій школі №1 на групі продовженого дня, зараз має декілька годин уроків географії у Якимівській філії Лановецької школи №2. Паралельно веде власний бізнес.

Десять років тому, коли була в декретній відпустці, закінчила Лановецьке училище і пішла працювати перукарем. Чим більше дізнавалася тонкощів цієї мистецької рутини, тим більше цікавилася новими методами і стрижки, і фарбування, і зачіски. Чи не щомісяця їздила на курси підвищення кваліфікації, де більш детально освоїла техніку фарбування. Своїм клієнтам пропонує лише фарби вищого класу італійського виробництва. Вони, як зауважує майстриня, не лише гарно зафарбовують, а й підживлюють волосся, бо виготовлені на натуральній основі.

— Фарбуються у мене зараз не лише жінки й дівчата. Хлопці також слідкують за модними тенденціями, експериментують з кольорами волосся. Мені це подобається, — розповідає Інна. — Мала випадок, коли фарбувала клієнтку з 10-ої ранку аж до 18-ої вечора. Ми використали 15 кольорів! Дістала такий позитивний заряд, коли Ірина світилася від радості й задоволення, що була готова того дня далі продовжувати працювати.

Інна любить спілкування зі своїми клієнтами. Позитивна, весела, енергійна. Незалежно від того, що диктує мода, враховує побажання клієнтів, пропонує свої варіанти стрижки чи укладки, фарбування чи колорування — такий собі індивідуальний підхід. Радіє, коли бачить очі щасливих людей після зміни їхнього вигляду.

— У час карантинних обмежень і не працювала, і суттєво поменшало замовлень, — зізнається перукарка. — Люди менше стали витрачати кошти на красоту, бо не знають, яким буде завтрашній день. Багатьох у Ланівцях чекає скорочення — як наслідок реформи децентралізації. Значно поменшало урочистих подій. Був у мене випадок, коли наречена тричі переносила замовлення. Та й новорічні корпоративи під питанням. Але я не припиняю вдосконалювати свої навички, вчитися. Беру участь в онлайн-курсах, у вебінарах. Вважаю, що любов до професії і саморозвиток приносять не лише внутрішнє задоволення і заробіток тобі, а й приємність людям. Для цього і працюємо. Важливо також — у якій команді.

Крамничка краси, стилю і настрою — саме так можна сказати про «Камелію». Магазин-салон знаходиться біля ресторану City life. Зручне розташування поблизу центральної траси дозволяє безперешкодно припаркувати авто у будь-який день чи пору доби. Дівчата привітні, атмосфера завжди тепла. Тут дбають про хороший імідж. Творчий тандем флористки, візажистки й перукарки побудований на взаємовиручці, довірі й повазі один до одного і до всіх, хто користується їхніми послугами. Дівчатам, як самі зізнаються, у позитивній аурі комфортніше працювати. А привітне обслуговування й доброзичливість господинь — ось простий рецепт популярності лановецької «Камелії».

Наталя ГАМЕРА.

Від редакції: Цей матеріал не стільки реклама, як традиційна журналістська розповідь про тих, хто поруч. Як правильно підмітила Мирослава, на Лановеччині багато талановитих людей. А завдання «Голосу Лановеччини» — розповісти про добрі приклади. І дарма, що подібні тексти менше набирають уподобань і переглядів у соцмережах, аніж скандали, плітки чи поліцейські повідомлення про ДТП, кримінал тощо. Та ми вперто несемо світло в серця своїх читачів. Тож слідкуйте за нашими публікаціями.
А Мирославі, Наталі та Інні редакційний колектив вдячний за подарункові сертифікати на свої послуги для річних передплатників «Голосу Лановеччини». Розіграш призів, а їх цьогоріч буде багато, відбудеться у січні 2021 року!