icon clock29.05.2019
icon eye315
ЛАНОВЕЧЧИНА

МАЛА БАТЬКІВЩИНА ОЧИМА ВОЛОДИМИРА МОСЕЙКА

  29 квітня минає 76 років, як нещадна рука німецьких карателів дощенту спалила село Молотків. Тоді вціліли лише школа і церква. Загинуло 617 мирних жителів, серед яких 92 дітей. 

  Минулого року на високому рівні тут відбулися вшанування. Зокрема, було освячено пам’ятний знак патріотам, загиблим за волю України, починаючи від Київської Русі, Галицько-Волинського князівства, козацької доби, УНР, січових стрільців, УПА — до сучасної Небесної Сотні, воїнів АТО, волонтерів, який споруджено з ініціативи вихідця з Молоткова Володимира Мосейка. Тоді прозвучала думка про те, що меморіальний комплекс-музей «Молотківська трагедія» внесуть до туристичного маршруту області. Що зроблено у цьому напрямку і що ще планують зробити у сільській глибинці — про це під час розмови з журналістами розповів наказний отаман Тернопільського обласного козацького коша Володимир Мосейко.

  — Цьогоріч маємо ще одну сумну дату в історичному літописі Молоткова: 390 років з часу, як кримсько-татарське іго палило село (ця сторінка мало кому відома), тож разом з побратимами-козаками Тернопілля запланували низку заходів. З 8 по 12 травня в молотківському лісі маємо намір провести військово-патріотичний вишкіл «Волинсько-Подільська січ», до участі у якому запрошуємо учнів 9 – 11 класів і коледжів. Вже отримали заявки з 14 областей України. Наприкінці травня у цьому ж лісі відбудеться традиційне районне «Козацьке коло». А до 76-ї річниці спалення Молоткова, при в’їзді в село, де красуються білокорі берези, маємо намір встановити пам’ятний знак, що міститиме коротенькі історичні відомості про цю своєрідну алею пам’яті.

  Є у В.Мосейка й грандіозніші плани. Серед них — на місці старої школи збудувати військово-патріотичний табір для відпочинку та реабілітації воїнів АТО-ООС. Проектно-кошторисну документацію на такі роботи уже виготовлено. Це дороговартісний проект (2,5 млн грн), до реалізації якого залучатимуть спонсорів і небайдужих однодумців. Він може стати родзинкою району і місцем, яке захочуть відвідувати іноземні туристи.

  Меморіальний комплекс «Молотківська трагедія» внесено до туристичного маршруту «Дорогами гідності та слави», який уже погоджено з відділом культури і туризму ОДА, сьогодні він на стадії розробки. Маршрут пролягатиме через Збараж, Молотків, Ланівці, Вишнівець, Кременець, Почаїв, Залізці, Тернопіль і залучить додаткові інвестиції.

  А 13 – 14 липня у селі буде вперше проведено фестиваль козацької та військово-патріотичної пісні «Молотківський лелека», участь у якому візьмуть відомі артисти й аматори зі всієї України. Він стане традиційним щорічним дійством і візитівкою Молоткова. Чому обрали таку назву? Пам’ятає співрозмовник, як бабуся розповідала, що після спалення села майже рік тут було справжнє попелище, аж поки не прилетів лелека. Тоді люди почали повертатися і відбудовувати село».

  Ось таким красивим та квітучим бачить свій рідний куточок Володимир Олексійович і дуже хоче, щоб онук пишався дідусевим корінням,і знав історію його маленької батьківщини. Звісно, задуми хороші, варті уваги, але наскільки реалістичні — покаже час. Він щиро вірить, що вдасться заплановане втілити в життя, продовжити добрі починання своїх земляків, щоб крізь десятки років відродилася слава туристичного села. Молотківчани залюбки вітатимуть гостей зі всієї України та з-за кордону. Є про що їм розповісти, показати і чим зацікавити. Село, де пролито стільки крові і сліз, має право на життя. 

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.