icon clock29.04.2020
icon eye1141
ЛАНОВЕЧЧИНА

НА ЛАНОВЕЧЧИНІ 11 ЛАБОРАТОРНО ПІДТВЕРДЖЕНИХ ВИПАДКІВ COVID-19

За інформацією головного лікаря Лановецької районної лікарні Омеляна Гулька, 28 квітня на стаціонарному лікуванні перебуває 45 хворих. У районі до семи додалося ще 4 лабораторно підтверджених випадки захворювання на COVID-19. Один із коронавірусом знаходиться на лікуванні в інфекційному відділенні, лікарі оцінюють його стан як задовільний. Решта – на самоізоляції, у більшості хвороба протікає безсимптомно.
У понеділок у 58 осіб із числа контактних взято біологічний матеріал та відправлено в обласний лабораторний центр на обстеження методом ПЛР. Як повідомив головний лікар, не всі бажаючі мали змогу здати аналіз, бо не вистачило аплікаторів з пробірками для матеріалів, що перевіряються на наявність Covid-19. Нову партію у кількості 50 шт. того ж дня закупили.
Індивідуальні засоби захисту є, але їх не вистачає, зважаючи на збільшення кількості інфікованих та контактних осіб. Медики повинні бути захищеними на робочому місці постійно. З нового обладнання мають два апарати штучної вентиляції легень, передані меценатами.
Лікарня наразі госпіталізовує пацієнтів з Кременеччини та Шумщини, оскільки їхні районні медзаклади приймають лише інфекційних хворих (ГРВІ та з підозрами на Covid-19). В Ланівцях планових хворих із хронічними хворобами не приймають, тільки ургентних, а також осіб з інвалідністю, кому прийшов термін пройти повторний огляд на МСЕК для підтвердження свого стану.
За словами О.Гулька, кожного дня прибувають нові пацієнти, в тому числі й породіллі. Приміром, у понеділок у нашому пологовому відділенні народилося троє немовлят. Поступали також потерпілі у ДТП, що трапилися в сусідніх районах.
У зв’язку з тим, що завідувачка інфек-ційного відділення Ольга Рижак знаходиться на лікарняному, обов’язки лікаря-інфекціоніста тимчасово виконуватиме Володимир Сілінський.
Як повідомив редакції начальник відділу житлово-комунального господарства, містобудування, архітектури, інфра-структури та цивільного захисту райдержадміністрації Василь Гудзь, із 58 контактних осіб, у яких взято біоматеріал, станом на 17 год. 28 квітня протестовано 46 осіб. У чотирьох (не медичні працівники лікарні) результат позитивний. Таким чином, на Лановеччині вже 11 лабораторно підтверджених випадки коронавірусної інфекції: Ланівці – 5, Нападівка і Грибова – по 2 та по 1 у Молоткові та Осниках.
Медики закликають не нехтувати правилами карантинних обмежень, дотримуватись соціальної дистанції (1,5-2 м) та особистої гігієни. При перших ознаках ГРВІ телефонувати своєму сімейному лікарю, котрий визначить метод лікування: амбулаторне, чи стаціонарне. Дасть направлення (при необхідності) для проходження тесту на коронавірус методом ПЛР. Загалом, просять без нагальної потреби з дому не виходити.

Автор: Наталя ГАМЕРА.