icon clock08.01.2020
icon eye1499
УКРАЇНА

НОВЕ У РОЗРАХУНКАХ ЗА ГАЗ

На виконання закону України «Про ринок природного газу» національною комісією регулювання електроенергетики України (далі НКРЕКП) було внесено зміни до деяких постанов НКРЕКП, відповідно до яких оплату за природний газ було розділено на оплату за газ, як товар, та оплату за послуги із його доставки. З рахунків по оплаті за газ вилучено тариф по доставці газу споживачу.

  Згідно цього, з нового року споживачі природного газу будуть отримувати дві платіжки:

  – за спожитий газ плату, як і раніше, отримує ТзОВ «Тернопільгаз»;

  – за послугу з доставки газу споживачу (абонентська плата) – плату отримуватиме ПрАТ «Тернопільгаз».

  Абонентська плата – це кошти, які необхідні експлуатаційним організаціям – газовим господарствам, для забезпечення надійної роботи газових мереж.

  Розмір абонентської плати за газ в 2020 році буде розрахований для кожного споживача індивідуально, в залежності від об’єму спожитого ним газу протягом так званого «газового року» – з початку жовтня 2018 року до кінця вересня 2019 року.

  Об’єм спожитого газу в цей період множиться на тариф, затверджений НКРЕКП для Тернопільської області в розмірі 1,068 грн за 1 куб.м газу. Отримана сума і буде річною абонплатою для споживача. Відповідно місячний платіж складе 1/12 загальної суми.

  Тобто, якщо абонент спожив за «газовий рік» 1500 куб.м газу, то його місячний платіж складе 1500 х 1.068:12 =133.50 грн.

  При цьому за послугу з доставки газу (абонплату) споживач повинен буде платити навіть тоді, коли газу споживати не буде. І це закономірно, адже газ буде знаходитись в системі газопроводів і потребуватиме постійного надійного нагляду і обслуговування.

  Більш детальну інформацію про величину і порядок проведення платежів за доставку газу буде доведено кожному абоненту індивідуально. Плата за спожитий природний газ буде справлятись, як і раніше, на підставі рахунків, виставлених постачальником газу ТзОВ «Тернопільгаз» згідно затверджених тарифів.

Адміністрація Лановецької дільниці Шумського УЕГГ ПрАТ «Тернопільгаз».