На допомогу особам з інвалідністю

   Відповідно до ЗУ «Про Основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», особам з інвалідністю забезпечується право працювати на підприємствах, установах, організаціях, займатися підприємницькою та іншою трудовою діяльністю, яка не заборонена законом.

  До участі в реалізації трудової та професійної складової реабілітаційної програми залучаються служба зайнятості і служба громадської організації «Всеукраїнської організації Союз осіб з інвалідністю».  

  У службі зайнятості таким особам сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їхніх професійних навичок і знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації, побажань людини; організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації; залучають до посильної тимчасової зайнятості, навчають техніці пошуку роботи та самопрезентації, сприяють у започаткуванні власної справи.

  У приміщенні районного центру зайнятості створений спеціальний інформаційний куточок для осіб з інвалідністю, де розміщені:

  – нормативно-правові акти з питань соціального захисту;

  – відомості про підприємства, що мають спеціальні робочі місця, на які можуть бути працевлаштовані особи з інвалідністю, та стисла характеристика цих робочих місць;

  – перелік професій, за якими здійснюється навчання;

  – інформація про центри реабілітації інвалідів та громад-ської організації, яка піклується інвалідами;

  – інформаційні матеріали відповідного спрямування.

  У 2019 році з метою пошуку роботи тут перебувало 36 безробітних осіб з інвалідністю, 30% з них допомогли знайти місце праці.

  Протягом І півріччя 2020 року на обліку перебувало 26 осіб з   інвалідністю. 31% осіб цієї категорії вдалося працевлаштувати.

  Серед зареєстрованих безробітних найбільше осіб з III групою інвалідності — 83%, з II групою — 15%. Найменше звертаються за сприянням у пошуку роботи інваліди I групи — 2%.

  Осіб з інвалідністю залучають до групових та масових заходів, які організовують у приміщенні цент-ру зайнятості чи за його межами. Усі охоплені профорієнтаційними послугами.

  З роботодавцями району постійно проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота щодо виконання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, створення для них робочих місць.

  В центрі зайнятості у куточку для роботодавців розміщено резюме та трудові паспорти безробітних осіб з інвалідністю, які шукають роботу.

  Якщо ваші фізичні можливості обмежені та маєте складнощі з вибором професії, або працевлаштуванням, радимо звернутися до служби зайнятості. Ми допоможемо вам у вірному професійному виборі та пошуку місця праці.

Світлана ФІЛЮК,

директор Лановецької районної філії Тернопільського обласного центру зайнятості.

Георгій МЕЛЬНИК,

голова Всеукраїнської організації Союз Організацій інвалідів України в Лановецькому районі.