ОБЕРЕЖНО, ОТРУЙНІ ГРИБИ!

  Гриби – це дарунок лісу, але водночас небезпечний продукт харчування, який може спричинити отруєння, а іноді й смерть. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах.Небезпечне не лише вживання отруйних грибів, а й неправильне приготування умовно їстівних, вживання старих або зіпсованих їстівних грибів. Іноді гриби схильні до мутації, так навіть білі гриби і підберезники можуть мати своїх небезпечних двійників.

  Застерігаємо!

  Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях, особливо уникайте стихійних ринків. Збирайте і купуйте лише ті гриби, які точно знаєте, що є їстівними.

  В жодному разі не збирайте невідомі гриби, а також ті, що ростуть поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах, або ж пошкоджені, старі, зів’ялі, червиві чи ослизлі. Не куштуйте сирі гриби на смак. Спершу прокип’ятіть їх 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише після цього гриби можна варити або смажити.

  В жодному разі не пригощайте грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.

  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів, адже неправильно приготовлені консерви можуть викликати ботулізм.

  Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

  Перші ознаки отруєння з’являються через 1-4 години після вживання грибів. При цьому біль та напади нудоти повторюватимуться декілька разів через 6-48 годин. Якщо отруєння вчасно не лікувати, смерть настане через 5-10 днів.

  При перших симптомах отруєння грибами:

  * викличте швидку медичну допомогу;

  * не очікуючи приїзду медиків, промийте шлунок, випивши 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки, викличте блювоту;

  * коли промивні води стануть чистими, прийміть 4-5 пігулок активованого вугілля.

  Після надання первинної допомоги потерпілого напоїть міцним чаєм, кавою або злегка підсоленою водою, аби відновити водно-сольовий баланс.

  Неодмінно з’ясуйте, хто вживав гриби разом із постраждалим, проведіть профілактичні заходи.

  При отруєнні грибами категорично заборонено вживати будь-які ліки та їжу, а надто алкогольні напої чи молоко – це може прискорити всмоктування токсинів у кишечнику.

Автор: В.БИНЬКОВСЬКИЙ,

фельдшер санітарний Лановецького РЛВ Кременецького  ММРВ ДУ «ТОЛЦ  МОЗ України».