ОСІННІЙ РАЦІОН, ЩО ВБЕРЕЖЕ ВІД СЕЗОННИХ ХВОРОБ

  Збалансоване харчування сезонними продуктами надзвичайно важливе для хорошого самопочуття й здоров’я, аби вчасно ввімкнути всі захисні функції організму. Добре підібраний раціон не лише здатен нормалізувати водно-сольовий баланс, а й укріпити імунітет, налагодити травну систему, підготувати дихальну систему й шкіру до екстремальної міжсезонної зміни температури навколишнього середовища. В осінній період травна система особливо піддається стресу, тому варто відмовитися від надмірного вживання холодних напоїв, овочів не типових для даної пори року (огірків, помідорів, перцю), включити у меню достатню кількість корисних жирів, що містяться в морській рибі, легкі супи з осінніх овочів з додаванням різноманітних круп. Це допоможе зміцнити увесь організм, сповнити його додатковою енергією, тож, ви менше хворітимете й не почуватиметеся втомленими та виснаженими.

  Ці поради осіннього харчування допоможуть залишатися здоровим, активним, а також подбати про свою фігуру.

Аби шкіра не була сухою, а губи не тріскалися

  В осінню прохолодну пору, коли пронизливий вітер час від часу, здається, ніби проймає до кісток, шкіра першою приймає на себе кліматичний удар міжсезоння, забезпечуючи захист від хвороботворних вірусів і бактерій. До того ж шкіра регулює водний баланс, підтримуючи нормальну температуру тіла. Вітер особливо ослаблює шкірні покриви обличчя та рук, з’являється сухість, зморшкуватість, тріщинки на губах та у кутиках рота. Аби попередити подібні явища, збагатіть раціон продуктами, багатими на вітаміни А і Е, мінерали, що допоможуть захистити вашу шкіру. Вони містяться у цільнозернових злаках, горіхах, грибах, молочних продуктах, капусті, коренеплодах. Крім цього, їжте більше сезонних фруктів та не забувайте пити достатню кількість води.

  Поліненасичені жирні кислоти Омега-3 і Омега-6 теж вкрай необхідні вашому організмові.

Потужним джерелом цих корисних жирів є морська риба жирних сортів. Приміром ситний обід із бюджетних оселедця, скумбрії чи сардини, або ж дорожчих – сьомги чи форелі, на лише зміцнить ваше здоров’я, а й допоможе боротися зі стресами.

  То зайва волога, то неприємна сухість

  Надмірна сирість, що притаманна цій порі року, не найкраще впливає на стан опорно-рухового апарату та суглобів зокрема. З’являються відчуття втоми, тяжкість, оніміння рук і ніг. Аби вивести зайву вологу з організму приправляйте страви чорним кунжутом чи сухим імбиром.

  Зайва сухість, що з’являється у легенях з початком опалювального сезону, провокує різкий кашель й подразнення гортані. Ваш стан покращить вживання молочних продуктів та страв із них.

  Корисна гострота

  Особливо корисно в осінній період додавати у страви різні прянощі й сушені трави. Експериментуйте з лавровим листом, каперсами, кмином, кардамоном, корицею, гвоздикою, кропом, фенхелем, цибулею-пореєм, орегано, мускатним горіхом, розмарином, чебрецем, куркумою, імбиром, хроном, цибулею, часником і перцем чилі. Це благотворно впливатиме на дихальну систему та травлення. До того ж, варто поступово включати в раціон кислі продукти: це можуть бути як цитрусові (лимони, грейпфрути, апельсини), так і будь-які квашені овочі (капуста, помідори, огірки) тощо. Однак пам’ятайте, що при мокрому кашлі пити молоко не рекомендується, не варто їсти також яловичину, баранину, курку, корицю, фенхель, імбир, цибулю, часник, пити кауи.