ОСОБЛИВОСТІ ВИПУСКНОГО-2020

  Цьогорічний випускний був справді особливим. Як, зрештою, й увесь навчальний рік. З 12 березня школи закрили для учнів, а до дистанційного навчання не були готові ні вчителі, ні діти, ні батьки. Свята останнього дзвоника також не було. Пробне ЗНО відмінили, під загрозою деякий час залишалося проведення основної сесії зовнішнього незалежного оцінювання. Його хоч і переносили по декілька разів, та все ж провели. Старшокласники, позбавлені тривалий час живого спілкування, втомлені ізоляцією, турбулентністю карантинного навчання з усіма його негативними наслідками, а відтак невизначеністю, невпевненістю в завтрашньому дні, прагнули позитивних емоцій, шукали зустрічей з однокласниками, хотіли випускного свята. Бувало, що, зустрічаючи на цьому шляху стіну із непорозумінь і категоричності, невиправданих обмежень і заборон, байдужості і страху, у них на певному етапі опускалися руки. Дехто й зійшов з дистанції, тихо попрощавшись зі школою.

  А особливо наполегливі писали заяви до відділу освіти й дирекції школи з проханням дозволити проведення випускного, збирали підписи. І це, скажу тепер з упевненістю, було не даремно (хоча й у самої було купа сумнівів та розчарувань від політичного карантину із незрозумілими стандартами).

  Не знаю, як пройшли випускні вечори в інших школах, але в Лановецькій ЗОШ І-ІІІ ст. №2 це було емоційне, по-родинному щире, із новими традиціями та набагато скромніше й не таке масове, як зазвичай, дійство, хоча й доволі ефектне. Якщо лише минулого вівторка наприкінці дня визначились із датою, а в неділю вже були урочистості, то таке спонтанне святкування проведено на високому рівні. Було неймовірно! Дякуємо за розуміння і підготовку класним керівникам Ганні Стьопі та Вікторії Кримській, першій вчительці Людмилі Кондрацькій, хореографу Ользі Голишевій, дирекції школи №2 і самим одинадцятикласникам за креативність та згуртованість. Благословив дітей на щасливе майбутнє о.Ігор Довгий, удачі в житті побажав міський голова Роман Казновецький.

  А яким зворушливо-ніжним був прощальний вальс і щемливим танець із батьками!

  Випускники школи №2 вперше пройшли урочистою ходою щойно відремонтованою центральною дорогою міста. Марш випускників-2020 із вигуками «Друга школа» супроводжувала патрульна поліція. Щасливих, красивих дівчат і юнаків вітали водії та перехожі. Звісно, емоції переповнювали! Очевидно, заради саме таких моментів варто було так наполегливо добиватися урочистого святкування. А воно ж для них перше й останнє. І запам’ятається на все життя, бо таке свято чарівності, юності, неповторності і вишуканості буває не у всіх. Сподіваємось, наступного року випускники обидвох шкіл міста святкуватимуть разом, зустрівшись на території оновленого зооботанічного саду, де зараз активно працюють над благоустроєм. Добре, що у Ланівцях з’являються нові гарні локації.

  Святкування продовжили у ресторані з дуетом із Теребовлі «Терті пляцки». Розцінюйте це як рекламу, але хлопці готувалися до забави серйозно, індивідуально, говорили про кожного випускника, проводили конкурси, розіграш лотереї, танцювальні батли і ще багато чим цікавим захоплювали, залучаючи до участі всіх присутніх. Надзвичайно емоційним було прощання і взаємна вдячність. Сльози не стримував ніхто, і добрих слів знаходили тоді немало. А новий день і своє сонце нового життя зустріли діти на нашому чарівному острівку.

  Цьогорічні випускники по-своєму особливі. Їм було непросто, але випробування пройшли гідно. Тож, залишаючи безтурботне шкільне, ступають на дорогу відповідального, дорослого життя уже загартованими, підготовленими. Вони за цей рік, як ні за жоден із одинадцяти, отримали чимало уроків життя — як позитивних, так і для набуття досвіду. А, судячи із того, скільки їм вручили золотих і срібних медалей, грамот, подяк та грошових премій за перемоги в різних конкурсах, змаганнях, олімпіадах, то очевидно: отримали й грунтовні знання! Прощаючись зі школою та своїми наставниками, не шкодують ні за чим, але до своєї альма-матер ще обов’язково повернуться: хтось — учителем, хтось — батьками учня, а хтось — на зустріч із юністю в ювілейну дату… Отож, перегорнули сторінку розділу «Школа» й приступають до створення наступного розділу своєї книги життя. А він у кожного з них тепер буде на власний вибір.

  Тож вдалого вам вибору, діти! Нехай ніякі труднощі не лякають вас. Хай супроводжує удача у всьому, за що сміливо беретеся. Живіть яскраво, здобувайте нові знання, новий позитивний досвід, умійте заробити гроші на улюбленій роботі, подорожуйте, створюйте міцні сім’ї, любіть свою родину, друзів, місто і країну. Вірте у свій успіх! Будьте щасливими!

  Щире вітання усім випускникам-2020 Лановеччини від колективу «Голосу Лановеччини»!

Наталя ГАМЕРА.