ОФОРМЛЕННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ ID-КАРТОК

ID-картка є повноцінним і самодостатнім документом

  ID-картка — паспорт громадянина України, що посвідчує особу і підтверджує громадянство без подання будь-яких додаткових документів! Якщо у людини вимагають надання будь-яких довідок або витягів — слід дізнаватися, на якій підставі і чим зумовлена така вимога.

ID-картку неможливо підробити

  Головний мотив запровадження нових паспортів — їх захищеність від підроблення. ID-картка містить електронний безконтактний чіп, що неможливо змінити або скопіювати.

  ID-картки, на відміну від попередніх паперових «книжечок», видаються на основі електронної бази даних — Єдиного державного демографічного реєстру, отже кожній особі лише один раз доведеться пройти процедуру ідентифікації, надалі інформація про неї буде міститися в реєстрі.

  Користуватися паспортом-книжкою стає дедалі небезпечніше — шахраї підробляють ці документи та використовують в оборудках не лише у банківській сфері, а й у сфері нерухомості тощо.

  Натомість ID-карткою не зможе скористатися жодна інша особа, оскільки такий паспорт надійно захищений від підроблення і є одним з кращих за якістю серед біометричних паспортів у багатьох країнах світу.

  Окрім цього, користування електронними послугами та сервісами, що наразі активно впроваджуються в Україні, є доступним, у першу чергу, саме для власників біометричних документів.

ID-14

  Комплексна послуга для підлітків ID-14 передбачає оформлення паспорта громадянина України у вигляді ID-картки при досягненні особою 14-річного віку з одночасним присвоєнням їй реєстраційного номера облікової картки платника податків. Послуга надається безкоштовно підрозділами Міграційної служби, центрами надання адміністративних послуг (ЦНАП), що надають послуги з оформлення біометричних документів, та центрами обслуговування громадян «Паспортний сервіс».

  Для отримання послуги необхідно мати з собою свідоцтво про народження, довідку про реєстрацію місця проживання (за наявності) та документи, що посвідчують особу одного з батьків. Під час карантину послуга доступна за місцем звернення, а після його завершення — за місцем проживання.

  Запуск послуги дозволяє зменшити кількість візитів громадян до державних органів та заощаджує їхній власний час, оскільки відпадає необхідність відвідування Центру обслуговування платників податків для написання заяви та отримання довідки про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків.

ID-картка оформляється 10 або 20 робочих днів

  Оформлення паспорта громадянина України у формі ID-картки у звичайному режимі триває протягом 20 робочих днів, а в терміновому режимі — 10 робочих днів.

  ID-картка, що оформляється вперше, видається не пізніше, ніж через 20 робочих днів з дня оформлення заяви-анкети для її отримання.

ID-картка технічно відповідає міжнародним вимогам до проїзних документів

  ID-картка, що є документом для внутрішнього використання  всередині держави, технічно відповідає і міжнародним  вимогам до проїзних документів. Так, власники ID-карток мають можливість без закордонного паспорта безперешкодно перетинати державний кордон України  для подорожей до Грузії та Туреччини.

  Зверніть увагу: це можливо виключно у разі здійснення поїздок прямого авіаційного або морського міжнародного сполучення між територіями України та Грузії і Туреччини відповідно.

Віталій ГЕРАС,

завідувач Лановецького РС УДМС України в Тернопільській області.