icon clock16.02.2020
icon eye1475
ОСОБИСТОСТІ

ПАМ’ЯТІ Ярослава ОПИРА: З ДОБРОМ ДО ЛЮДЕЙ

  7 лютого на 84-му році життя відійшов у вічність ланівчанин Ярослав Ілліч Опир, який увійшов в історію Ланівців як голова селищної ради у 1987-1994 роках. Він прожив гідне життя, наповнене працею в різних колективах, турботою про родину і з повагою до людей, з якими доводилося контактувати на різних посадах.

  Народився Я.І.Опир 24 листопада 1936 року в м.Копичинці Гусятинського району. Школа, служба в армії, здобув у профтехучилищі професію електрика й розпочав трудову діяльність у 1961 році в тер-нопільському тресті «Електромонтаж». Згодом вступив у Кам’янець-Подільський педагогічний інститут. А з 1963 р. продовжив трудову біографію на Лановеччині, куди приїхав за направленням і де знайшов свою долю – покохав молоду вчительку Ольгу Іванівну Ускову й одружився з нею.

  Починав майстром-електриком, а надалі – вчитель фізичної культури, вчитель виробничого навчання спочатку в Нападівській восьмирічній, а в 1973-1978рр. – у Лановецькій СШ №2. Працював на виборній посаді в міжгосподарському підприємстві по виробництву яловичини, спеціалістом в РАПО. Маючи достатній досвід роботи з людьми, авторитет, у 1987 році Ярослав Опир обраний головою Лановецької селищної ради, яку мешканці райцентру довірили йому очолювати іще один термін – до 1994 року.

  Це були роки перебудови, коли після розвалу СРСР формувалися окремі республіки, проходив референдум про незалежність України, створювалися демократичні партії, які і в Ланівцях проводили мітинги, впливали на самосвідомість населення, на зміну влади. Водночас почався занепад промислового виробництва, проходили зміни у сільському господарстві, затримувалася виплата зарплати. І в таких умовах Ярослав Опир умів знайти мудре слово, рішення, щоб допомогти людям, підтримати товаришів по роботі. Дослухався до думки досвідчених, фахових працівників і не піддавався на сумнівні поради чи пропозиції. Тому поважали його і в колективі селищної ради, і виборці за порядність, увагу як до старших, так і молодих. Поважали і як гарного сім’янина, господаря, в родині якого виросли гідні син та  дочка.

  Після закінчення терміну перебування на посаді голови селищної ради Я.І.Опир працював у територіальному центрі з обслуговування одиноких престарілих людей юрисконсультом, а з 1996 р. – на пенсії, але й далі активно цікавився життям лановецької громади, приходив на зустрічі із працівниками самоврядного органу.

  Багатьох вразила вістка       про несподівану смерть Ярослава Ілліча. Щиро співчуємо синові, дочці, внукам, правнучкові – усій родині з приводу тяжкої втрати. Нехай Ярослав Ілліч Опир завжди залишається в пам’яті як гідна, добра людина!

Автор: Марія РОМАНЧУК.