Правила поведінки під час катання на човнах

  Із наближенням теплих сонячних днів населення все частіше проводить свій вільний час і відпочинок на природі, влаштовуючи пікніки та прогулянки. Одним з популярних видів відпочинку є катання на човні, тож не зайве нагадати ланівчанам правила поведінки на воді:

  • сідати в човен потрібно обережно, ступаючи по центру настилу;
  • кататися на човні або іншому малому плавзасобі дозволяється тільки в спеціально відведених для цього місцях;
  • рухатись на човні необхідно лише вздовж правого боку річки, намагаючись триматися не далі 20 метрів від берега;
  • обгін іншого човна можна здійснювати лише з лівого боку;
  • гребний човен повинен звільняти дорогу моторним човнам, які проходять справа від нього, як і паровим чи вітрильним суднам;
  • гребти веслами треба рівномірно, кермач повинен бути особливо уважним, щоб не вдаритися об борт іншого човна.

  Під час катання на малих плавзасобах забороняється: пересідати з місця на місце, сідати на борт під час руху човна; розгойдувати човен, пірнати з нього; переходити з одного човна в інший; навантажувати малі судна понад встановленої норми; перетинати курс та підходити близько до суден, що рухаються; кататися поблизу пристаней і причалів; катати дітей на саморобних човнах, катерах, плотах, автомобільних камерах і т.д; кататися за несприятливих метеорологічних умов.

  Порядок  дій у  випадку  нещастя

  Якщо човен перевернувся, головне не розгубитися. Човен, що перекинувся, добре тримається на воді, отже потрібно зберігати спокій і до прибуття рятувальників триматися за його край, штовхаючи плавзасіб до берега.

  Потрапивши під пліт, в жодному разі не можна заплющувати очі. Варто плисти в тому напрямку, відкіля надходить світло. Той, хто добре вміє плавати, у першу чергу повинен допомогти тому, хто не вміє, підтримувати його на плаву.

  Під час катання дітей в кожному човні повинен бути дорослий, котрий вміє управляти судном, добре плавати, знає прийоми надання невідкладної допомоги постраждалим на воді.

  За інформацією Ланівецького ДСНС.