icon clock20.11.2020
icon eye2508
ЛАНОВЕЧЧИНА

СЕЛЯНИ НЕ ДАЮТЬ ОРЕНДАРЮ СПУСТИТИ СТАВ. ХВОРА РИБА ТИМ ЧАСОМ ГИНЕ

Між орендарем ставу Ілоною Білобровець, в.о. Іванковецького сільського голови Наталією Бачинською та селянами виник конфлікт.

Уже три тижні громада села блокує спуск води в ставку, де виявлено хвору краснухою рибу. Люди вдень і вночі чергують біля водойми та вимагають в орендаря лікувати рибу, а не спускати став. На їхню думку, заражена вода потрапить в колодязі. Через тривалу посуху рівень води в криницях селян упав, немає води й у капличці, що біля ставу. Говорять також про те, що останнім часом річка, що наповнює став, суттєво зміліла і знадобиться багато часу для його наповнення. А ще люди вимагають у судовому порядку розірвання договору оренди водного об’єкта — земельної ділянки комунальної форми власності із цільовим призначенням для рибогосподарських потреб площею 6,5527 га, що укладений з Ілоною Віталіївною Білобровець.

У середу, 18 листопада, на прохання ініціативної групи (керівник Артур Лалазарян) в село приїхали журналісти з метою висвітлення конфліктної ситуації. Ми поспілкувалися з людьми, що чергують біля ставу; зустрілися в сільській раді з в.о. сільського голови Наталією Бачинською; на наше запрошення приїхав представник орендаря — чоловік Ілони Олег Білобровець. Він надав довіреність, згідно якої уповноважений представляти І.В.Білобровець для захисту її законних інтересів як орендаря гідротехнічної споруди ставка в Іванківцях.

О.Білобровець продемонстрував журналістам та іванківчанам усі наявні дозвільні й інші документи. Повідомив, що заявив у поліцію про перешкоджання його підприємницькій діяльності. Він має на меті спустити став, виловити рибу, провести очищення та знезараження водоймища й відновити рибогосподарську діяльність. І чим довше люди перешкоджатимуть йому це зробити, тим більше риби здохне.

Ініціативна група направляла листи в прокуратуру та екологічну службу з проханням провести перевірку щодо законності діяльності орендаря та з приводу можливої небезпеки від спуску води, в якій є хвора на краснуху риба. Зі слів представника ініціативної групи Ірини Лалазарян, жодної відповіді на свої звернення у встановлений законом термін вони не отримали. Людей цікавить, на які цілі витрачала сільська рада орендну плату і чи сплачував її орендар з 2017 року, відколи був укладений тимчасовий договір оренди водного плеса (з 15.06.2020 р. вже діє постійний договір оренди).

Громада стурбована і тим, що орендар встановив жорсткі умови ловлі риби та перебування селян біля ставу. Натомість обіцяного дитячого майданчика не збудував. Люди висловили бажання і готовність створити спілку й самим доглядати за водоймою та прибережною смугою, облаштувавши тут відпочинкову зону. Тому вимагають розірвання договору оренди з І.Білобровець, висловлюючи сумніви в чесності проведення конкурсу з надання їй в оренду єдиного в селі ставу. Відповідну заяву написали до депутатів Іванковецької сільської ради.
У зв’язку з тим, що на підготовку даного матеріалу було обмаль часу, в наступних номерах “Голосу Лановеччини” подамо роз’яснення фахівців щодо правових відносин конфліктуючих сторін та наскільки серйозними для здоров’я людей і вплив на довкілля є наслідки хвороби риби.

Наталя ГАМЕРА.