СПАЛЮЄШ ТРАВУ – ПЛАТИ ШТРАФ

  Незважаючи на заборони, щороку люди спалюють на полях стерню або пожнивні залишки. І мало хто замислюється, що безконтрольне випалювання може призвести до пожежі на сусідніх полях або в лісі, вогонь може перекинутися на розташовані поруч житлові і господарські будівлі, сади, тощо.

  Окрім безпосередньої загрози людському життю, потрапляючи у легені, дим викликає суттєве погіршення здоров’я людини. При спалюванні стерні на сільгоспугіддях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що призводить до знищення рослинності та тваринного світу, серед яких нерідко гинуть рідкісні види, занесені до Червоної книги України.

  З метою недопущення та виявлення пожеж в природних екосистемах, Державна екологічна інспекція у Тернопільській області, особливо на час пожежонебезпечного періоду, посилено проводить рейдові перевірки. Статтею 77№ КУпАП за самовільне випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах передбачено накладення штрафу на громадян від 3060 до 6120 гривень і на посадових осіб — від 15300 до 21420 гривень.

  Пам’ятайте, що природа потребує нашого захисту і бережливого ставлення до неї! При виявленні пожежі не панікуйте та не приймайте поспішних рішень, а негайно телефонуйте за номером «101» або на «Гарячу лінію» Держекоінспекції за номером (0352) 25-95-82.

Олександр ВІТРЯК,

державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища Тернопільської області.