icon clock14.02.2021
icon eye638
ЛАНОВЕЧЧИНА

Сніговий колапс: боротьба триває

Сильний снігопад і заметілі цього тижня частково паралізували рух і транспортних засобів, і пішоходів на всій території Лановецької громади. Скільки одиниць техніки задіяно на чистку доріг і тротуарів? Яка підрядна організація зобов’язана слідкувати за тим, щоб сніг не блокував рух транспорту? Чому не вивозили сніг у центрі міста, а лише перекидали — з тротуарів на дорогу, з дороги — засипаючи тротуари. Чому на деяких дорогах між селами протяжністю у декілька кілометрів не було “кишень”?

З початком снігопаду та заметілі на території нашої громади пріоритетним завданням є очищення доріг та тротуарів. Усі сили та комунальна техніка спрямовані на те, щоб мешканці могли комфортно пересуватися вулицями та дорогами.

Нагадаємо, за стан внутрішніх доріг громади відповідає Лановецьке КПпБ, загальні дороги обслуговують підрядні організації БМ-БУД та АВАКС ПРОФ. Контроль у цьому напрямі ведеться заступником міського голови Анатолієм Поцелуєвим.

Проте під час негоди технічна спроможність підрядної організації АВАКС ПРОФ, яка мала б повністю забезпечити обслуговування загальних доріг сіл громади, виявилася низькою. Через що виникли проблемні напрями, зокрема с.Верещаки, с.Печірна, с.Кутиска, с.Коростова, де багато роботи проводилося за допомогою найманих сил або волонтерів.

Для усунення наслідків снігопаду спрямовано 18 одиниць техніки комунальної власності, найманого та волонтерського спецтранспорту. Окрім цього, надалі для критичних зон залучатиметься три одиниці важкої гусеничної техніки. Проте навіть цієї кількості замало на територію громади, яка суттєво збільшилася. Перш за все, роботи направлені на розчистку доріг та пішохідних доріжок. Через відсутність техніки вивезення снігу із вулиць міста відбуватиметься після завершення негоди. Задля уникнення таких проблем у майбутньому в місцевому бюджеті на 2021 рік передбачено кошти на закупівлю автомобіля-самоскида.

Проблема відсутності так званих “кишень” на дорогах між населеними пунктами є відповідальністю підрядних організацій, які обслуговують дані шляхи. Проте ми врахуємо це питання і наголосимо на необхідності його вирішення.

Користуючись нагодою, дякуємо небайдужим мешканцям та агропідприємствам, які долучилися до ліквідації наслідків негоди і працювали над очищенням сільських доріг: у селах Білозірка та Шушківці — Олександр Гераймович, Віталій Федосюк та фірма “Кернел”, с.Іванківці — Олег Білобровець, с.Москалівка — Іван Хаблюк, с.Вербовець — фірма “Західний Буг” та Петро Яблонський, с.Влащинці — Віктор Радняний, с.Буглів — Микола Богатюк.

Щиро сподіваюся на ваше розуміння та дякую за активність!
Міський голова Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.