icon clock03.05.2020
icon eye1096
ОСОБИСТОСТІ

Тетяна АДАМУС – історик за фахом, мандрівниця і шукачка пригод за покликанням, а в душі…

  Історик  за  фахом,  мандрівниця  і  шукачка  пригод   за  покликанням,  а  в  душі… Так на сайті «Цікавий Київ» позиціонує себе відома в столиці історик-дослідниця, екскурсовод, наша землячка з Лановець Тетяна Адамус. Про те, що в душі вона трішечки відьма також дізнаюсь із короткого резюме. А це й пояснює її неординарність та непересічність, що так приваблюють киян, туристів і гостей міста, які залюбки мандрують з нею вуличками і двориками Києва, прагнуть довідатися історію, зазирнути у найпотаємніші закутки древнього міста, поринути в таємниці. Її екскурсії – незвичайні, з величезною кількістю байок, легенд і міського жаргону. В арсеналі цікаві прогулянки та лекції на теми, про які мало хто готовий говорити в історичному контексті – переважно містичні та інтимні. Воно й не дивно, адже багато років присвятила дослідженню історії відьомства. Тому, по праву, конкурентів у цій сфері не має, проте бажаючих побувати на таких екскурсіях – чимало. На особистій сторінці у фейсбуці безліч вдячних відгуків від задоволених екскурсантів, які називають її професіоналом своєї справи, відмінним знавцем історії та магічного світу. Тож не дивно, що ланівчанка не виходить з поля зору столичних мас-медіа, за версією яких – у ТОП-5 найцікавіших гідів Києва. 

   Чому із тисяч цікавих тем для своїх екскурсій Тетяна вибрала саме містичні та як вдалося підкорити Київ і стати однією з улюблених гідів столиці, про це – у матеріалі.

  У  пошуках  власної  індивідуальності

  Тетяна Адамус закінчила Лановецьку  ЗОШ №1 зі срібною медаллю і поїхала в столицю. Велику частину свого життя присвятила навчанню – була студенткою Києво-Могилянської академії 11 років, отримала дипломи бакалавра з історії та магістра з менеджменту в охороні здоров’я, закінчила аспірантуру з історії, писала дисертацію, проте вирішила її не захищати. Довгий час знаходилась у пошуках власної індивідуальності і справи, що припала б до душі, тому змінила не одне місце роботи: адміністрування відряджень у великій корпорації, працювала у фармокомпанії, у сфері консалтингу, медіа-аналізу, піару, фрілансі і навіть репетитором з підготовки до ЗНО. Офісна, рутинна робота дуже виснажувала і не приносила жодного задоволення. Тоді Таня спробувала себе у ролі гіда.

Дослідниця  історії  відьомства  і  найкращий  гід

  Як сьогодні, Тетяна пам’ятає свою першу екскурсію «Місто відьом», що проводила разом із турагентством і яка до тепер лишається найпопулярнішою. Екскурсантами були в основному жінки, що цікавилися магічними практиками та історією чаклунства, а також були й ті, які сьогодні називають себе відьмами, чаклунами. Вони з жадібністю сприймали інформацію, позаяк зі справжніми дослідженнями в історії чаклунства не були ніколи знайомі. Загалом, припускає, що всі київські відьми на таких екскурсіях уже побували. За чотири роки наша землячка провела близько тисячі цікавих, нестандартних екскурсій, насичених незвичайними, пікантними, веселими історіями, легендами, міфами, розробила 12 авторських маршрутів, почала вести блог, бізнес-сторінку у фейсбуці, організовувати тури по Україні. Одним словом, знайшла справу, що найбільше до душі, а головне – це подобається і потрібне людям.

  – У ЗМІ мене позиціонують як гіда, що проводить містичні екскурсії, – зазначає співрозмовниця. – Містичних справді у мене найбільше, це моя спеціалізація. Адже свого часу досліджувала історію чаклунства та відьомства в Україні – теми кваліфікаційних робіт на історичному факультеті і моєї дисертації, тому ці знання дуже вирізняють з-поміж інших екскурсоводів, які проводять подібні екскурсії, однак у мене є багато й інших цікавинок для туристів.

  Друга за популярністю – «Грішний Київ» – про історію бордельного ремесла в Києві: борделі, куртизанок та кокоток, інтимне життя, тобто все про грішний Київ можна довідатись під час одного маршруту. Люди чекають від Тетяни незвичних екскурсій, хоч їй більше до вподоби красивий Київ з його пам’ятками архітектури і культури. Найулюбленіша – екскурсія у так званий Зелений театр. Чомусь туристи не дуже її полюбляють, але саме там, зі слів гіда, є чимало красивого і нестандартного, адже екскурсія проходить у великому парку на дністровських кручах з чудовими краєвидами, зі спуском в підземелля, великою кількістю легенд і відвідуванням красивої церкви.

  А минулого літа спробувала дещо інший формат – екскурсії з іноземцями (володіє англійською і російською мовами), тому хоче розвивати та удосконалювати цей напрямок й у майбутньому.

  Онлайн-екскурсії  – виклик  періоду  карантину

  Як не дивно, але у Тані немає хобі. Вона вважає, що хобі потрібне людям, у яких нецікава робота. У неї ж – робота, що приносить насолоду і різноманітний відпочинок: кіно, прогулянки, походи в гори, фотосесії, заняття у фітнес-клубі та клубі англійської мови, а ще – подорожі. Побувала в Туреччині, Грузії, Греції, Казахстані, Киргизтані, Фінляндії, Росії, у кримських і карпатських горах, на Кавказі, а також у горах Тянь-Шань (одні з найбільших у світі).  З кожної мандрівки привозить море позитивних емоцій, фото і відео. Сьогодні, під час карантину у зв’язку з пандемією СОVID-19, коли традиційні екскурсії – табу, столичний гід почала організовувати і проводити онлайн-екскурсії. Поціновувачі подорожей уже мали змогу разом з Танею Адамус мандрувати віртуально, побувати в онлайн-поході по Тянь-Шаню, а також на онлайн-екскурсіях «Грішний Київ», «Зелений театр», «Лиса гора». Окрім цього, нещодавно вона запустила ще один неординарний проект «ЗНО-шні історії про Київ» – це різні цікавинки про об’єкти архітектури та мистецтва у Києві, що потрібно знати учням, аби здати іспит з історії.

  На досягнутому дівчина не зупиняється, має чимало планів, задумів, нових проектів, які вже готова втілювати в життя, однак сьогодні це не на часі. Найголовніше, аби пандемія відступила, тоді люди зможуть спокійно навчатись, працювати, розвиватись і все буде гаразд.

  Автор: Олеся МЕЛЬНИЧУК.