icon clock29.03.2020
icon eye2180
ЛАНОВЕЧЧИНА

УНІКАЛЬНУ ВИШИТУ «ХРЕСНУ ДОРОГУ» ПОДАРУВАЛИ У СВЯТОПОКРОВСЬКИЙ ХРАМ

  15 березня у храмі Покрови Пресвятої Богородиці м.Ланівці відбулося важливе духовне дійство – освячення вишитих бісером чотирнадцяти ікон, на яких зображено 14 стацій з Хресної Дороги Ісуса Христа. Таку офіру в час Великого Посту зробили працівники відділення стаціонарного догляду територіального центру з обслуговування одиноких, престарілих громадян – як знак вдячності Всевишньому за благополуччя в родинах, здоров’я дітей, рідних і близьких.

  Ініціатором стала завідуюча відділу стаціонарного догляду терцентру Ольга Софіюк, яка загорілася бажанням створити щось подібне ще декілька років тому, коли вперше побачила стації Хресної Дороги у Зарваниці. Однак тоді не уявляла, як це можна зробити. Коли побачила в Інтернеті схеми для вишивки бісером, запропонувала й своїм колегам долучитися до доброї справи. За півроку всі стації були готові. Собівартість однієї – 500 грн. Витрати повністю взяли на себе рукодільниці. Майстрині не захотіли називати своїх імен, адже вважають, що коли права рука дає, то нехай про це не знає ліва.

  Настоятель Святопокровського храму о.Ігор Шаринський зазначає, що це унікальна «Хресна Дорога», до створення якої з великим духовним піднесенням, щирою молитвою і вірою долучилося вісім жінок:

  – Можна тільки порадіти за таку духовну офіру, за ті старання й труди майстринь, котрі з любов’ю вишивали. Хресна Дорога під час Великого посту надзвичайно важлива для християн, котрі молитовно єднаються, аби невдовзі з душевною радістю зустріти світле Воскресіння. В час, коли на долю нашого народу випало нелегке випробування – пандемія коронавірусу, лише молитва і віра допоможе подолати недугу, бо як написано у Святому Письмі: «І молитва віри спасе недужого, та й Господь його підніме…» (Якова 5:15).

  Сьогодні подаровані ікони – справжня окраса храму. У день освячення настоятель відслужив також чин Хресної Дороги. Ольга Іванівна пригадує як це було велично і з яким трепетом приклонялися до святинь парафіяни, в деяких було помітно навіть сльози на очах.

  о.Ігор планує з часом перенести «Хресну Дорогу» на церковне подвір’я. Для цього потрібно ще виготовити спеціальні мольберти і роздрукувати до кожної стації молитву. Тоді віряни в зручний для них час зможуть пройти дорогою страждань Христа, молитовно поклонившись страстям Господнім.

Автор: Олеся МЕЛЬНИЧУК.