icon clock21.05.2020
icon eye2177
ЛАНОВЕЧЧИНА

УСІ ХВОРІ НА КОРОНАВІРУС ЛАНІВЧАНИ ОДУЖАЛИ. ТА ЧИ ПРОДОВЖУЮТЬ МЕДИКИ ТЕСТУВАННЯ?

  Станом на 21 травня на Лановеччині не зареєстровано жодного випадку захворювання на коронавірус. У всіх 19 інфікованих повторні тестування показали від’ємний результат. Загалом на Лановеччині, за даними головного лікаря міського центру первинної медико-санітарної допомоги Людмили Рудніцької, упродовж майже трьох місяців проведено 160 експрес тестів та 247 обстежень методом ПЛР.

  Як повідомила районний лікар-епідеміолог Марія Борейко, перший випадок захворювання на COVID-19 зафіксовано 18 квітня. До 27 квітня методом тестування ПЛР виявлено 19 хворих на коронавірус. Лише 5 із них мали клінічні симптоми. Забір біоматеріалів на лабораторне обстеження в обласний центр проводили хворим з ознаками ГРВІ, пневмонією, контактним особам та з числа медперсоналу (одного дня тестування пройшли 57 людей). У 6 медиків району результати були позитивними (у двох із них хвороба протікала безсимптомно). Двоє пацієнтів (із 19) перебували на лікуванні в інфекційному відділенні районної лікарні з легкою і середньою формою коронавірусу. Решта — на самоізоляції вдома.

  Станом на 21 травня у всіх 19 інфікованих два повторних обстеження показали відсутність хвороби. Із клінічними симптомами зараз пацієнти практично не звертаються. Забір біоматеріалів в обласний лабораторний центр проводять сьогодні лише тим, кому необхідна планова госпіталізація. Наразі нових заражень коронавірусною інфекцією, як запевняє лікар-епідеміолог, не виявлено.

  За інформацією заступника головного лікаря районної лікарні Олега Богатюка, на стаціонарному лікуванні в лікарні перебуває 58 пацієнтів. Продовжують приймати і хворих з Кременецького району. Засоби індивідуального захисту медзаклад на певний час має в наявності. Адміністрація та увесь медперсонал лікарні щиро вдячні усім меценатам і волонтерам за суттєву підтримку і значиму допомогу у забезпеченні засобами захисту та обладнанням.

  Із послабленням карантину з 12 травня відкрилися перукарні, магазини із промисловою групою товарів, квіткові крамниці. Після 22 травня запрацює у Ланівцях ринок. Наразі про дату відновлення активної вуличної торгівлі у міській раді не говорять.

  Утім, медики закликають бути пильними й надалі дотримуватися правил гігієни та соціальної відстані. Із настанням тепла вірус, можливо, дещо збавить темпи свого розгулу. Ймовірно, зменшиться й проведення тестів. А не протестований, значить, не хворий. Та розслаблятися не варто.

  Усім здоров’я!

Автор: Наталя ГАМЕРА.