ЯК ПРАВИЛЬНО ТРАНСПОРТУВАТИ ВАКЦИНУ У МЕДИЧНИЙ ЗАКЛАД ПРИ КУПІВЛІ ЇЇ В АПТЕЦІ

  Батьки, маючи упередження щодо вакцин, які поставляються за кошти бюджету у медичні заклади, після консультації з лікарем купують у аптеках за власні кошти комбіновані вакцини для щеплення своїх дітей згідно Календаря щеплень.

  Придбану в аптеці вакцину важливо правильно транспортувати до кабінету щеплень. Для цього потрібна сумка-холодильник із холодовими елементами. Її можна взяти в кабінеті щеплень ЦПМСД або під заставу в аптеці чи придбати у крамниці. Розмір сумки та холодових елементів може бути довільним.

  Перед використанням сумки-холодильника обов’язково перевірте за допомогою термометра, яка температура забезпечується в ній холодовими елементами, що знаходяться всередині сумки. Оптимальна температура для збереження властивостей вакцини становить +2…+8 °С. Вакцину не можна заморожувати, пакування із вакциною не повинно безпосередньо доторкатися до холодових елементів, для цього необхідно покласти прошарок зі шматка тканини або картону. Також вакцину не можна нагрівати навіть до кімнатної температури.

  Аптека упаковує вакцину у сумку-холодильник. Щоб запобігти втраті температури, сумку-холодильник щільно закривають і в такому вигляді її необхідно передати лікарю або медичній сестрі кабінету щеплень.

  Обов’язково збережіть чек з аптеки, на якому зазначено дату і час продажу, та візьміть його до кабінету щеплень. Вакцину потрібно доставити до медичного закладу протягом двох годин після купівлі.

  Навчений медичний персонал у кабінеті щеплень приймає від вас вакцину і перевіряє дотримання правил транспортування. Якщо порушень не виявлено, здійснюють щеплення. При виявленні порушень під час транспортування, вакцину для щеплення використовувати не можна.

Автор: М.БОРЕЙКО,

лікар-епідеміолог.