icon clock01.03.2021
icon eye787
ЛАНОВЕЧЧИНА

Вакцинація від COVID-19: наскільки готові ланівчани до такого кроку?

В Україні продовжують щодня реєструвати нові випадки захворюваності на COVID-19. З початку пандемії зареєстровано 1 325 841 хворих, з них летальні — 25 596, на Тернопільщині — 41 329 (померлих — 591), на Лановеччині — 1043 випадки, з яких 7 летальних. Cтаном на 25 лютого в нашій країні зареєстровано рекордну кількість нових випадків за останні півтора місяці — 8147. Ні протиепідемічні обмеження, ні локдаун очікуваного результату не дали. Українські можновладці, перейнявши досвід європейських країн у боротьбі з епідемією, одним з пріоритетних заходів вважають саме вакцинацію.

23 лютого в Україну завезено перші 500 тисяч доз вакцин від коронавірусу. Але не британську, як було анонсовано раніше, а Covishield Oxford-AstraZeneca виробництва Індійського інституту сироватки (SII). Якщо вірити інформації, що подають у соціальних мережах, то AstraZeneca уклала ліцензійну угоду з Інститутом сироватки на постачання одного мільярда доз для країн з низьким та середнім рівнем доходу. Наразі Covishield вже відправили в Бутан, Мальдіви, Бангладеш, Непал, Сейшели. До цього списку приєдналася й Україна. Також Індія планує відправляти вакцину в Шрі-Ланку, Афганістан, Маврикію та Бразилію.

Розроблено плани імунізації, згідно з якими протягом лютого-квітня планується використати 367 тисяч безкоштовних вакцин. Хто підлягатиме вакцинації в першому етапі? Це медики лікарень, які працюють з хворими на COVID-19, мешканці закладів для людей похилого віку, військовослужбовці в зоні проведення ООС. До речі, у середу в Україні вже зроблено перші щеплення. На Тернопільщину вакцину привезли 25 лютого. Розрахована на 8 тисяч жителів області.

На необхідності вакцинації наголошує і лікар-епідеміолог Кременецького міжрайонного відділу державної установи Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України Марія Борейко. Зауважує, що бажано, аби 95 відсотків людей було охоплено вакцинацією, тоді гарантовано захист населення, але не менше 50% населення. Відтак в області має працювати 10 мобільних бригад, які проводитимуть кампанію імунізації.

Що з приводу вакцинації від коронавірусу думають ланівчани і чи готові вони до такого кроку? Думки людей розділилися: одні вважають, що вакцинація — чи не єдиний ефективний метод, що допоможе зупинити епідемію, але лише протестованими, сертифікованими препаратами, а не сумнівної якості, яку пропонують для країн «третього» світу. Однак більшість воліють уникнути такої процедури, на що мають ряд своїх об’єктивних причин. Противниками імунізації на сьогоднішній день є навіть ті респонденти, які вже декілька років поспіль роблять щеплення від грипу і спостерігають позитивний результат: хвороба протікає або в легшій формі, або зовсім обходить стороною.

Отож, вакцинація від COVID-19: наскільки готові ланівчани до такого кроку?

Ігор Надрічний, 63 роки:
— Готовий до вакцинації, адже повинен бути імунітет до цієї хвороби. Оскільки іншого шляху немає, щоб вберегтися, спробую. Хоч розумію, що можуть бути й побічні ефекти — температура, головні болі, як показує досвід іноземців, які вже пройшли щеплення. Однак дружина ще вагається, цікавиться думкою експертів та медиків, вивчає питання. Звісно, хотілося б, аби до України потрапила якісна вакцина з дотриманням усіх норм температурного режиму і правил транспортування та зберігання. На сьогодні, кажуть, американська найкраща. Щодо індійської маю чимало сумнівів.

Тетяна Демчук, 36 років:
— Категорично проти вакцинації проти COVID-19. Чому? Коли почалася пандемія, у найрізноманітніших джерелах обговорювалися доцільність носіння масок, лікування коронавірусу, а також винайдення вакцини та самої вакцинації. Усі лікарі, як один, говорили, що для створення вакцини потрібен час, а щоб вакцинувати нею людей — щонайменше 5 років досліджень та різноманітних тестувань. Саме не менше 5 років, бо за цей час можна зрозуміти, які негативні наслідки вона принесе. Що маємо на сьогодні? Скоро буде рік, як боремося проти хвороби в Україні та у більшості країн світу. За цей час і вакцину винайшли, і у масове виробництво її запустили.

На кому випробовували вакцину? Чи доведена її ефективність? Які наслідки вона має для організму? Чи дієва винайдена вакцина проти уже мутуючого вірусу? Які держава може дати гарантії, що завтра, через місяць, рік чи три, хтось з нас не стане калікою, чи у нас не відмовить якийсь життєво важливий орган? Особисто я не зустрічала даної інформації і питань у мене більше, ніж відповідей, тому не готова до вакцинації. Серед моїх знайомих, а також знайомих медиків, немає жодної людини, яка б готова була піти на такий ризик. Звичайно, у кожного своя думка і бачення на цю ситуацію, тому вважаю, що вакцинацію потрібно проводити лише за згодою людини.

Людмила Рип’юк, 54 роки:
— Скажу коротко. Цікавлюся різноманітною інформацією і вирішила: мабуть вакцинуватися готова, бо ця ситуація з коронавірусом набридла, хочеться повернутися до нормального життя — без масок, антисептиків і різноманітних тестів, зрештою, без страху.

А ось у 75-річного Володимира Кравця своє бачення щодо того, як вберегтися від коронавірусу:

— Веду здоровий спосіб життя для того, щоб зберігати здатність організму самостійно боротися з хворобами й укріплювати імунітет. З 1 січня 2000 року почав щоденно займатися фізичними вправами, обливаюся холодною водою. Захворювання на грип чи інші сезонні недуги зменшилися у 2-3 рази. Саме це вважаю найкращою профілактикою і захистом від недуги, а не вакцинацію.

Норвегія і Греція: жорсткий карантин, комендантська година, вакцинація

Про це розповідають ланівчанки Наталя Луцик і Наталя Путіліна (Мугра), які уже довгий час працюють і проживають у цих країнах, створили там сім’ї.

Наталя Путіліна (Мугра):
— Скоро минає рік, як Греція на карантині. Зачинено все. Введено комендантську годину (у суботу, неділю заборонено перебувати без поважних причин на вулиці з 18.00 до 5.00 ранку, а в будні — з 21.00 до 5.00). Відправляємо смс боту, або пишемо пояснення на папері. З собою обов’язково носимо документи. Старша школа призупинила офлайн навчання, молодша поки що продовжує. Магазини переходять на метод обслуговування клік евей (замовлення по тел. чи інтернету і видача за дверима магазину). Перукарні, салони краси у вихідні зачинені. В суботу працюють лише аптеки, супермаркети, заправки, продуктові лавки і пекарні, але тільки з 7.00 до 17.00. Базари і ринки не працюють. Пересування між містами заборонено, а також є багато «червоних зон», де є різкий стрибок захворюваності, то там закрито все, крім продуктових магазинів і аптек, а комендантська година постійно з 18 години.

Офіційна статистика по ковіду: населення — 10 389 989, кількість протестованих — 4 958 128, загальна кількість хворих –180 572, смертей — 6 321, одужали 161 252. Продовжують хворіти майже 14 тисяч людей. Вакцинація: фактично все базується на свідомому рівні, ніяких примусів. Вже проведено 250 тисяч повноцінних щеплень. Суспільство поділилося в поглядах десь “50” на “50”. Але Греція має неофіційний статус “літня нація”, то і коронавірус переносить важче, тому що середній вік, є ряд супутніх захворювань, які, власне, дають ускладнення і є небезпечними при коронавірусі. Літні люди бояться, тому й вакцинуються. Молодь переносить хворобу легше, а часто безсимптомно, тому і вакцинуватися не поспішає. Я прийняла рішення вакцинуватися, адже працюю в сфері туризму і щодня контактую з великою кількістю людей. Правда, доз вакцини не вистачає і коли дійде моя черга — невідомо. Греція зараз працює над відновленням туризму і запровадженням вакцинаційних паспортів.

Наталя Луцик:
— Статистичні дані такі: населення Норвегії — 5 мільйонів. За весь період пандемії захворіло близько 62 тисяч людей, померло — лише 609 громадян. Норвежці дуже законопослушні. В гості не ходять, всі спортивні секції чи курси для дітей і дорослих закриті. Але школи працюють. Люди довіряють владі, прислухаються до рекомендацій і виконують їх. Ще важливо, що у нашій країні роблять дуже багато тестів і лише 1,3% з них позитивні.

Інформація щодо вакцинації: розпочали 27 грудня. Використовують вакцини Biontech/Pfizer, Moderna, Astrazeneca. Вся вакцина безкоштовна. Почали з найстарших — 85+, медпрацівники також були у першій черзі. Ще цікавий факт: у грудні-січні померло 22 вакцинованих пацієнта у норвезьких будинках престарілих. Новина одразу облетіла світ. Було проведено розслідування і встановлено, що це дуже тендітні люди. Після цього вирішили, що таким людям вакцина принесе більше шкоди, ніж користі. За попередніми даними, їм більше не рекомендують робити щеплення.

Вакцинуватися у Норвегії хоче більшість. Як дійде черга, то вибір кожен робить сам. Держава пропонує усім. Примусу чи санкцій немає. Але іноземці скептичніші до імунізації, норвежці дуже позитивні, підбурюють політиків, щоб швидше вакцинували, щоб черга рухалася, адже хочуть нормального життя.

Олеся МЕЛЬНИЧУК.