icon clock16.08.2020
icon eye1004
ЛАНОВЕЧЧИНА

Використовують кожну погожу годину

  На господарській будівлі між тракторною бригадою і зернотоком висить напис, що визначає суть мудрості хліборобського життя «Благословенний край, де земля — хлібом, праця — рукам, радість — людям». Такими відчуттями живуть, трудяться в усі пори року хлібороби ПСП агрофірми «Горинь», очолюваної Заслуженим працівником сільського господарства України, депутатом обласної ради Осипом Амброзовичем Гасюком.

  До сьогоднішніх жнив аграрії готувалися з осені минулого року, щоб пізніше щедро заврожаїлися лани. Жнивам-2020 передувало традиційно організоване освячення збиральної техніки, напутні слова керівників агрофірми та молитва священника.

  Зібравши з кожного гектара більше  37 ц. ріпаку, жниварі приступили до обмолоту зернових, яких в господарстві біля 2000 гектарів. Спеціалісти галузі рослинництва, очолювані головним агрономом Миколою Шандруком, подбали про сортооновлення. Завезли високоврожайні нові сорти озимої пшениці Гордіан, Нордіка, Реферм, ячменю Себастіян. Працюючи на потужних «КЛААСах»,  комбайнери Володимир Саган, Степан Бригадир, Віктор Козлов, Степан Кирея, Ігор Шаблистий, Василь Віннічук, Віталій Кошло, Михайло Березюк, Василь Солонина, Олександр Бригадир, Володимир Бурак, Юрій Жежера та Олег Кустаровський використовують кожну погожу годину, щоб своєчасно зібрати збіжжя. Міцно утримують зв’язок між полем і зернотоком водії КАМАЗів Віталій Шевчук, Юрій Сидорук, Ігор Волянюк, Сергій Коваль, Іван Бунько, Петро Саган. Цьому сприяють по-господарськи підготовлені польові дороги, вирівняні технікою агрофірми, посипані кам’яним відсівом.

  Завдяки продуктивній праці очисносушильних агрегатів ЗАВ-100 та ЗАВ-40, чіткій, організованій у дві зміни роботі операторів Івана Мерзаєва, Володимира Перестянського, Василя Гарбара, Василів — Жигайла і Сагана, Андрія Костюка, Володимира Резніка і Сергія Солонюка зерно на тоці не залежується, відвантажується у просторі склади чи на агрофірмовський елеватор.  Доречі, тут є лабораторія, де в найкоротший термін три лаборантки визначають вологість, наявність в зерні білка, клітковини та ін. На зернотік за жнивовий день надходить біля тисячі тонн намолоченого зерна. Відповідальні за ці процеси спеціалісти Богдан Цюх та Василь Козачук.

  Не залежується в полі солома, зразу ж пакують в тюки тюкувальні машини «Квандрант-2200» та «Роланд-350», на яких працюють механізатори Василь Кухарчук, Михайло Чумак, Олександр Костюк, Руслан Андрощук та Петро Бельма. Навантажують та транспортують у скирти понад 20 трактористів і шоферів. На понад 2 тисячі голів ВРХ у господарстві буде достатньо грубих кормів та й на теплу підстилку вис-тачить. Вслід за жниварями нетер-пляче очікують виходу в поле трактори з лу-щильниками, щоб готувати основу для майбутнього, вже 2021 року, врожаю.

Григорій ВОЛЯНЮК.

с.Борсуки.

Фото Юлії Колеснік та Дениса Волянюка.