Виплати, передбачені законодавством у разі смерті пенсіонера

У зв’язку зі смертю пенсіонера виникають питання щодо припинення пенсійних виплат і отримання допомоги на поховання чи недоотриманої пенсії.

Чинним законодавством передбачено підстави, за яких здійснюються такі виплати.

Відповідно до статті 53 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», у випадку смерті пенсіонера особам, що здійснили його поховання, виплачується допомога на поховання пенсіонера в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Відповідно до статті 61 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби та деяких інших осіб», у випадку смерті пенсіонера допомога на поховання виплачується в розмірі тримісячної пенсії, але не менше п’ятикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Особам, які здійснюють або здійснили поховання (це може бути як уповноважена від родини людина, так і стороння особа), для виплати допомоги необхідно звернутись до територіального органу Пенсійного фонду, в якому перебував на обліку померлий пенсіонер.

Допомогу на поховання виплачують на підставі надання таких документів:

  • заяви про виплату допомоги;
  • довідки про смерть пенсіонера, або витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання в оригіналі;
  • свідоцтва про смерть;
  • документів, що засвідчують особу, яка здійснила поховання (паспорт або інший документ).

Якщо пенсіонер помер за межами України і реєстрацію смерті здійснили компетентні органи іноземної держави, у законодавстві якої не передбачено видачі довідок про смерть, то заявник, який бажає отримати допомогу на поховання, надає свідоцтво про смерть, або інший документ про смерть, визнаний дійсним в Україні.

Допомогу на поховання не виплачують, якщо померла особа перебувала на повному державному утриманні, крім випадків, коли людину поховали члени сім’ї або інші особи.

У разі смерті пенсіонера, який працював, допомогу також виплачує орган Пенсійного фонду.

Терміну щодо звернення за такою допомогою не передбачено. Тобто, якщо родичі не звернулися до Фонду одразу, вони можуть отримати гроші в будь-який інший час.

Є певні особливості щодо виплати допомоги на поховання внутрішньо переміщеним особам. У разі звернення за виплатою допомоги на поховання пенсіонера, який перебував на обліку в управліннях Фонду в Донецькій та Луганській областях, що знаходяться на території, яка тимчасово не контролюється українською владою, допомогу на поховання виплачує управління Пенсійного фонду України, до якого звернулася особа, яка здійснила поховання.

Підставою для запиту електронної пенсійної справи є заява особи, яка звертається за виплатою допомоги на поховання, із наданням необхідних документів для її виплати.

Заявники, які згідно з паспортом зареєстровані на тимчасово окупованих територіях, надають власну довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Головне управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області.