icon clock18.02.2020
icon eye494
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОМАДА ЦІКАВИТЬСЯ: Чи планує Лановецька міська рада впроваджувати альтернативні джерела енергії?

Так, працюємо над цим уже три роки та маємо позитивні результати.

  Ми усвідомлюємо, що за кошти з місцевого бюджету зробити це практично неможливо. Тому беремо участь у програмах та проєктах, за допомогою яких можна залучити європейські кошти. 

  Першим кроком у цьому напрямі стало підписання меморандуму Європейської ініціативи “Угода мерів“. За умовами цього документу міська рада взяла на себе зобов’язання скоротити викиди СО2 на 30%. Завдяки цій програмі ми виграли грант на виготовлення Плану Дій Сталого Енергетичного Розвитку та Клімату Лановецької громади на 2020-2030 рр. на загальну суму 78 тис грн. З них частка громади – лише 50%. І саме цей план уже затверджений останньою сесією міської ради 12 лютого 2020 року.

  Також у січні цього року міська рада стала переможцем гранту у сфері енергоефективності від Міжнародної громадської орга-нізації “Центр Сприяння Житловим та Муніципальним Реформам” відповідно до грантової угоди GIZ GmbH та в рамках проєкту «Енергоефективність у громадах II». Наш проєкт «Енергоаудит закладів шкільної та дошкільної освіти Лановецької ОТГ» увійшов у 10-ку кращих серед 242 заявок. Він передбачає визначення рівня енергоефективності, використання паливно-енергетичних ресурсів та потенціалу енергозбереження шляхом здійснення енергоаудиту закладів шкільної та дошкільної освіти.

  Окрім цього, міська рада працює над підписанням угоди про співпрацю із німецьким містом Лінген, яка відкриє ще одну можливість залучення коштів на енергоефективні заходи.

  За наявності цих складових розглядаємо можливість переведення закладів бюджетної сфери на опалення альтернативними видами палива, використання відновлюваних джерел енергії в муніципальних будівлях, а також технічне переоснащення загальноміської системи управління вуличного освітлення. Адже міська рада зацікавлена у впровадженні енергоефективних заходів та нових технологій, які сприяють збереженню екології та сталому розвитку. Гарантуємо на досягнутому не зупинятися, а й надалі працювати у цьому напрямку.

Дякую за активність та щиро сподіваюся на ваше розуміння!

  Міський голова Роман КАЗНОВЕЦЬКИЙ.