icon clock02.08.2019
icon eye233
ЛАНОВЕЧЧИНА

ГРОМАДСЬКА РАДА ВІДСТЕЖУЄ ПРОБЛЕМИ РАЙОНУ

  Громадська рада при Лановецькій РДА, яка відстежує найважливіші проблеми району і, виходячи із вимог та побажань його мешканців, доносить їх до керівників району, громад, прагне на засіданнях заслуховувати відповідальних за розвиток тієї чи іншої галузі. Водночас члени громадської ради беруть участь у засіданнях колегії РДА, сесіях районної, міської рад, різних інших заходах.

  Зокрема, у червні були на зустрічі у відділенні поліції, де обговорювали діяльність структур правоохоронців. На засіданні конкурсної комісії із визначення автоперевізника на маршруті Ланівці-Буглів ми порушували питання стану доріг, стосунків перевізників і пасажирів пільгових категорій. Зрештою, всі повинні контролювати хід ремонту доріг, насамперед водії, які, заправляючи машини, з кожного літра пального вносять свою частку на покращення шляхового покриття. Тим часом наводились цифри, що при безконтрольності 35% із того кожного літра йде «наліво», тобто використовується не за призначенням!

  На чергове липневе засідання громадської ради ми запросили для інформації відповідальних за хід медичної реформи в районі, стан екології й забезпечення правопорядку в літній період. Але роботу почали з урочистого моменту – за активну громадянську позицію, ініціативність, багатолітню діяльність і з нагоди 75-ліття від дня народження відзначили Степана Васильовича Ніроновича, голову  організації ветеранів району, подяку якому вручав голова РДА Ю.І.Сірант. Юліан Іванович також повідомив про завершення проекту ремонту мосту на об’їзній у Ланівцях, причому на основі новітніх технологій вартість робіт передбачено в сумі близько 6 млн грн, а попередні розробки передбачали на це понад 15 млн грн. Правда, почнеться ремонт аж у вересні (раніше не відбудеться передбачений конкурс із вибору будівельної організації), що створить відповідні складнощі рухові транспорту в цьому напрямку. Тому шукають варіанти для об’їзду, щоб не пускати потік машин через центр міста.

  Про хід реформування медичної галузі в районі інформував В.Г.Гудзь, завідувач сектору охорони здоров’я та з питань цивільного захисту населення РДА. На першому рівні медицини укладено 22 тисячі угод жителів району на обслуговування дільничними лікарями – це 75% від кількості населення. Зокрема міський центр медицини – 13 тисяч договорів, районний – 5,7 тис., Борсуківський – 2,5 тисячі. Зросли заробітні плати лікарів. У найвигіднішій ситуації – Лановецький міський центр ПМСД, натомість районний – виживає. Серед проблем «первинки» – забезпечення сучасним обладнанням, діагностикою.

   О.В.Богатюк, заступник головного лікаря КЦРЛ, наголосив, що потрібно чимскоріше виготовити необхідну документацію для реформування другого рівня медичної галузі: «Для того, щоб наша лікарня могла конкурувати з медичними закладами інших районів, області (як державними, так і приватними), маємо забезпечити заклад фаховими кадрами і новим обладнанням. Завдяки меценатам вже дещо з сучасної апаратури застосовуємо. Але цього мало. Запрошуємо на роботу лікарів. Дуже хочемо, щоб у лікарні було комфортно і хворим, і персоналу. А щоб це зробити, потрібні кошти для придбання обладнання в лабораторію, рентгенкабінет, реанімаційне відділення…»

  Подискутували під час засідання щодо запровадження страхової медицини. Рішення про це мають приймати на законодавчому рівні. А поки що рівень фінансування за реформою, коли гроші йдуть за пацієнтом, – це і є, по суті, певне соціальне страхування людей. Зачепили й питання про електронні рецепти, з якими чимало непорозумінь.

   Серед проблем літнього періоду для поліції, як відзначив начальник Лановецького відділення поліції В.І.Бурик, – відсутність суддів (період відпусток). Приміром, у випадку смерті людини – нема кому прийняти рішення про експертизу. Особливий контроль – за відпочинком дітей, не оминули увагою і випускні вечори. Злочини ж – різного типу: насильство, крадіжки, вживання наркотиків, навіть «замінування» було. На жаль, зросла кількість ДТП (за показником маємо 2-е місце в області), основна причина яких – водіння у нетверезому стан. Із п’яними за кермом повели жорсткішу боротьбу судді: прийнято 20 рішень про позбавлення прав керуванням автомобілем. При тому варто пам’ятати, що і штраф починається із 10 тис. 200 грн. Щодо колективу, то він поповнився молодими кадрами, які набувають досвіду. Однак 35% особового складу – іногородні, і це в певній мірі має негативний вплив, бо вони згодом і звільняються.

  Чимало питань назбиралося у ланівчан щодо  довкілля, оскільки нещодавно відбулося загорання сміттєзвалища. Про контроль за станом екології докладно розповів О.І.Міняйло, керівник районного управління Держпродспоживслужби. Він повідомив, що узаконені сміттєзвалища є лише у Ланівцях та Білозірці. Оскільки санітарна служба в районі ліквідована, обовязки за таким контролем покладено на представника Держнагляду (Д.М.Борейка). Законодавчі положення про покарання і повноваження на це ліквідовані, тож нагляд за поводженням з відходами і контроль за сміттєзвалищами покладено на комісії, які створюють при РДА, районних радах, органах місцевого самоврядування.

  Йшлося також і про вплив отрутохімікатів, якими обробляють посіви – часто без попередження населення, не дотримуючись вимог закону. За цим має стежити фітосанітарна служба, яка діє в області, а на місцях – комісії, створені при райдержадміністраціях. На засідання комісій обов’язково мають запрошувати представників Держпродспоживслужби і земельних відділів. Ось так законодавці ускладнили екологічний контроль! Отже, якщо є такі порушення – радять телефонувати в Київ. А на території району, в Шилах і Пахині, під час обробітку посівів від жуків загинули бджоли. Було звернення і з Люлинець, де власника пасіки не попередили про обробіток. У цих випадках  відшкодовано збитки.

  Вже не перший рік Ланівці й навколишні села облюбував американський білий метелик, гусениці якого об’їдають листя дерев, залазять в приміщення… Чому нема ефективної боротьби із цим шкідником? Порада спеціаліста: самі власники будинків, садиб і органи місцевого самоврядування мають спалювати павутиння, вирізати клени, горіхи, шовковицю… Тобто за все тепер відповідальні ОМС і самі мешканці міста й сіл. Так само, як кожний власник криниці, колодязя має контролювати стан води, здаючи на аналіз за плату. Централізовано це робиться  для дошкільних закладів, шкіл, лікарень, територіального центру…

  Тому не чекаймо, що хтось прийде і наведе порядок – він залежить від кожного з нас і впливу тих людей, яких ми обрали в ради – органи самоврядування. Такі реалії сьогодення.

Автор: М.РОМАНЧУК,

голова громадської ради.