ДІТЕЙ БЕЗ ЩЕПЛЕНЬ НЕ ПУСКАТИМУТЬ ДО ШКІЛ І САДОЧКІВ

  До початку навчального року залишилося два тижні. Тож якщо зошити та портфелі вже готові, варто потурбуватись і про здоров’я. Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти й науки закликають батьків зробити дітям усі необхідні за календарем щеплення до 1 вересня.

  Невакциновані діти не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями. За винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації. Про це йшлося під час пресконференції в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та міністра освіти й науки Лілії Гриневич.

  Стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється.

  Відповідно до календаря щеплень:

  •   діти до 6 років повинні мати щеплення проти: гепатиту B, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції;
  •   у 6 років дітям роблять ревакцинацію проти: дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

  – Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава у будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти, – зазначила Л.Гриневич.

  Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна довідка на підставі даних її обов’язкового медичного профілактичного огляду за участю педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає комісія лікарів відповідного лікувально-профілактичного закладу.

  Дітей, які мають протипоказання до щеплення, мусить захищати колективний імунітет. Він формується, коли 95 – 98% людей у суспільстві вакциновані. У таких умовах інфекція просто не має, де поширюватися. Тому вакцинуючись, ви не лише захищаєте своє здоров’я і здоров’я своєї дитини, а й долучаєтеся до формування колективного імунітету і дбаєте про здоров’я інших людей.

  Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

За інформацією сайту МОН.