ДО МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ ЛАНОВЕЧЧИНИ – 666 ТИСЯЧ ВІД МІГРАЦІЙНОЇ СЛУЖБИ

  З 2016 року мешканці Лановеччини отримали можливість оформити закордонний паспорт у районному секторі міграційної служби. Тоді був справжній ажіотаж і масово ринули люди. На сьогоднішній день ситуація уже стабілізувалася, під кабінетами міграційної служби вже немає черг, спеціалісти працюють у звичному режимі.

  Редакція «Голосу…» поцікавилася в завідувача Лановецького сектору управління державної міграційної служби України в Тернопільській області Віталія Гераса щодо кількості виданих закордонних паспортів та ІД-карток у 2019 році та особливостей їх оформлення, коштів, що надійшли до місцевої казни від цих послуг та ін. Про це – у бліц-інтерв’ю.

  – Для початку поговоримо про закордонні паспорти: скільки їх видано минулого року і хто найчастіше звертається за цією послугою?

  – За минулий рік спеціалісти районного сектору міграційної служби виготовили і видали 2250 закордонних паспортів, з них 608 термінових (10 днів) і 1642 регламентних (30 днів). Більше 200 – видали дітям. Зазвичай, до міграційної служби звертаються ланівчани, але часто обслуговуємо і мешканців Хмельниччини, Шумщини та інших районів. Найбільше виготовляємо біометрії влітку, у період відпусток. А для комфорту громадян існує електронна черга. Процедура така: будь-яка людина може зайти на сайт міграційної служби і зареєструватися на зручний для неї день і час.

  –  Яка процедура оформлення паспорта для виїзду за кордон і пакет документів, необхідний для цього?

  – Все просто. Із документів потрібно мати лише паспорт громадянина України, ідентифікаційний код і, за наявності, інший закордонний паспорт. За виготовлення  термінового паспорта громадянин повинен сплатити 1034 грн,  регламентного –       682 грн. Щоб оформити біометрію дітям необхідно мати свідоцтво про народження, паспорт одного з батьків і, якщо це підліток, ідентифікаційний код. Дітям до 16 років виготовляємо паспорти лише на 4 роки, після – на 10.

  – Чи не змінилась вартість виготовлення ІД-картки і скільки їх видано у 2019 році?

  – У 2019-му районним сектором видано 1240 ІД-карток. Вартість ІД-картки звичайного зразка – 345 грн, термінової – 471 грн. Через десять років громадянин зобов’язаний звернутися до районного сектора міграційної служби і виготовити іншу ІД-картку. Підліткам, яким виповнилося 14 р., така послуга надається безкоштовно, а термін дії документа становить 4 роки.

  – Цікавить, а чи передбачені сьогодні штрафи для громадян, які несвоєчасно звернулися до міграційної служби, щоб вклеїти нове фото по досягненню 25 чи 45 років у паспорти старого зразка?

  – Штрафів, як таких, немає. Але, якщо у місячний термін громадянин не вклеїв нове фото, паспорт вважається не дійсним і потрібно виготовляти ІД-картку. Тому просимо краян уважно стежити за цим.

  – На яку суму поповнився місцевий бюджет від послуг, наданих вашою службою?

  –  Загалом, 70 відсотків від адміністративних послуг перераховуємо на рахунки бюджетів за місцем надання послуги. Відтак, минулоріч до місцевої казни надійшло 666 тис. 64 грн.

  Спілкувалася Олеся МЕЛЬНИЧУК.