Для підприємців «загальносистемників» розширено перелік витрат

  Кременецьке управління ГУ ДПС у Тернопільській області повідомляє, що Законом України від 16 січня 2020 року №466-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі — Закон №466) внесено зміни, зокрема, до ст.177 Податкового кодексу України  (далі — ПКУ) у частині оподаткування доходів фізичних осіб-підприємців (далі — ФОП).

  Так, перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п.177.4 ст.177 ПКУ.

  Об’єктом оподаткування доходів вищезазначених ФОП є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої ФОП (п.177.2 ст.177 ПКУ).

  Підпунктом 177.4.3 п.177.4 ст.177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів ФОП від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, суми податків, зборів, пов’язаних з проведенням господарської діяльності такої ФОП (крім податку на додану вартість ФОП, зареєстрованого як платник ПДВ, та акцизного податку, податку на доходи фізичних осіб з доходу від господарської діяльності, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єктів житлової нерухомості); суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у розмірах і порядку, встановлених законом; платежі, сплачені за одержання ліцензій на провадження певних видів господарської діяльності ФОП, одержання дозволу, іншого документа дозвільного характеру, пов’язаних з господарською діяльністю ФОП.

  Законом №466 п. п.177.4.6 п.177.4 ст.177 ПКУ викладено у новій редакції, відповідно до якої ФОП на загальній системі оподаткування мають право (за власним бажанням) включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

  При цьому амортизації підлягають:

  – витрати на придбання основних засобів та нематеріальних активів;

  – витрати на самостійне виготовлення основних засобів, реконструкцію, модернізацію та інші види поліпшення основних засобів (крім поточного ремонту).

  Не підлягають амортизації та повністю включаються до складу витрат звітного періоду витрати на:

  – проведення поточного ремонту;

  – ліквідацію основних засобів (у частині залишкової вартості).

  При цьому не підлягають амортизації такі основні засоби:

  – земельні ділянки;

  – об’єкти житлової нерухомості;

  – легкові автомобілі.