icon clock08.10.2019
icon eye1587
ЛАНОВЕЧЧИНА

Екологічне виховання: «Zero Waste Day Ланівці» пройшов успішно

  Забруднення озер та річок, накопичення пластикових пляшок і пакетів у паркових і лісових зонах завдає значної шкоди навколишньому середовищу, призводить до захворювання людей та смерті тварин. Важливо з дитинства виховувати у дітей повагу до довкілля та привчати їх самостійно піклуватися про світ. Збирання сміття та належне поводження з відходами вимагає участі всього суспільства. У кожній родині повинні закладатися початкові навички сортування побутового сміття, з метою відправлення  його на переробку та утилізацію.

  У рамках реалізації Всеукраїнського проекту «Zero Waste School Ланівці» у Лановецькій ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 відбувся дводенний тренінг проекту «Zero Waste Day Ланівці» під гаслом «Долі людей і природи єдині. Земля у нас одна!» 

  Завдяки  проведеному тренінгу ми змогли краще зрозуміти важливість своєї ролі в громадському житті, глибше дізнатись про стан навколишнього середовища і взяти практичну участь у позитивних змінах власного міста і села. 

  26 вересня учасники Всеукраїнського проекту «Zero Waste School» провели перший день тренінгу Zero Waste Day. Нашими однодумцями стали учні та вчителі сусідніх шкіл: Якимівської філії Лановецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №2, Юськовецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів та Загірцівської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів, які прийняли запрошення та долучились  до нашого проекту. Провести цікаво та змістовно тренінг нам допомогли спікери лікар-епідеміолог Лановецького районного лабораторного відділення Кременецького МНРВ ДУ «ТОЛЦ МОЗ України» Марія Борейко та інспектор по благоустрою Лановецького КПпБ Андрій Миколайович Поклонський. У цей день команда учнів, вчителів та запрошені спікери розповіли присутнім про екологічні проблеми у світі, Україні та нашому населеному пункті. Вони поділилися своїми знаннями щодо вирішення екологічних проблем нашого міста та підвищення екологічної культури населення, обміну ідеями з  різних сфер.

  Другого дня ми об’єдналася заради однієї мети – зробити своє місто та село чистим. Зокрема, учні 9-10 класів ЗОШ №2 вирушили на локацію (територію занедбаного парку мікрорайону). Спільними зусиллями учні прибрали її та зібрали значну кількість сміття, яке, відповідно, посортували: пластик, скло, поліетилен, папір та інші відходи. Також провели зважування вторинної сировини, щоб жителі мікрорайону побачили зміни, що можуть відбутися, якщо, приєднатись до ініціативи. Виконана робота допомогла кожному учню і вчителю стати еко-свідомим громадянином нашої держави.

  Давайте разом отримувати користь зі сміття, адже це допоможе зберегти довкілля.

Автори: Олесь Яцентюк, Мар’яна Денисюк, Юля Баран, Вікторія Ковач,

учасники Всеукраїнського проекту «Zero Waste School».