icon clock12.07.2020
icon eye1925
ОСОБИСТОСТІ

ЖИТИ ПО СОВІСТІ – ЗАПОРУКА УСПІХУ

Саме так Тарас Кушнір трактує своє життєве кредо.

  Тарас народився в Ланівцях 26 липня 1993 року, зараз проживає у Києві, де вдало реалізовує себе як артист-вокаліст вищої категорії в муніципальному академічному камерному хорі «Київ». Однак, шлях до столиці був встелений численними виступами в рідному місті, закордоном та на різноманітних конкурсах.

  Більшість жителів Лановеччини пам’ятають малого Тараса Кушніра, який співав «Я закохався» або «Однокласниця» (до речі, слова на музику Романа Рудого написала мама Тараса — Руслана Кушнір). Тоді, мабуть, кожен подумки пророкував музичне майбутнє хлопцеві. Такої ж думки були і батьки, які, прийшовши на виступ до сина в дитячий садочок, помітили його здібність і постановили, що акумулюють всі свої сили та зусилля задля його розвитку. Надалі жоден захід районного масштабу не відбувався без Тараса. Перші музичні кроки хлопець робив під керівництвом музичного керівника в садочку «Берізка» Жанни Кравчук, далі — музична школа і викладач Надія Криво-кульська. Із семи років почав займатися в естрадній студії «Сім сходинок», що в Тернополі, де керівником був Роман Рудий. Тут хлопець отримав не лише нові знання, а й перші свої гастролі — в 2004 та 2006 роках побував у Канаді, де виступали для української діаспори. Фрідріх Ніцше писав, що без музики життя було би помилкою, тому, ознайомившись із творчою стежиною Тараса Кушніра, ми розуміємо, що він ще ніде не схибив. Перші грамоти отримав у 1999 році, а саме за Всеукраїнський огляд народної творчості, як соліст-вокаліст дитсадка «Берізка», диплом ІІІ ступеня відбіркового туру фестивалю дитячого пісенного мистецтва «Кришталевий жайвір». Нагород є безліч, всіх і не опишеш. Але за ними стоять годинні розспівки, титанічна праця, терпіння, розуміння, підтримка батьків та вчителів і, головне, ціль життя — музика і Тарас нероздільні. У 2012 році Т.Кушнір закінчив з відзнакою Тернопільське обласне державне музичне училище ім.С.Крушельницької (Викла- дач — Володимир Верней), а в 2017-му — Національну музичну академію України ім.П.Чайковського за спеціалізацією «Хорове диригування» (викладач — Неля Величко), в 2019-му — асистентуру-стажування і вступив до творчої аспірантури.

  Роки навчання лише підтверджували та утверджували життєве кредо Тараса. До слова, по-справжньому професійно почав захоплюватися на 3 курсі музичного училища, а знаковим твором тоді був «Намалюй мені ніч» Мирослава Скорика, який перевернув його свідомість, відкрив ті невидимі шляхи до розуміння музики, за допомогою яких сьогодні Тарас відкриває нові музичні горизонти.

  Музичну діяльність Тараса Кушніра можна поділити на декілька блоків. Диригентська діяльність — у 2017 році за державної підтримки зі студентським хором НМАУ ім.П.Чайковського (програма виступу передбачала твори Є.Станковича «За Кубань іду», Дж.Верді «Stabat Mater», концерт-іспит з камерним хором «Київ».

  Виконавська діяльність — з 2017 року і до сьогодні є артистом-вокалістом вищої категорії КЗК «Муніципальний академічний камерний хор «Київ» (диригент М.Гобдич), зокрема це були виступи та концерти на ІІ Всеукраїнському фестивалі камерного хорового мистецтва ім.В.Іконника, Київ-Музик-Фесті, V Відкритому фестивалі хорової музики «Співоча асамблея», а ще іноземні гастролі: 2018 рік — Данія, 2019 — Великоднє турне  США та Канадою. У складі камерного хору «Софія» (диригент О.Шамрицький) протягом останніх трьох років брав участь у концертах, фестивалях, конкурсах, що проходили і в Україні, і за кордоном — Угорщина, Румунія, Білорусія, Польща, Словенія, Італія, ОАЕ.

  Музика для Тараса Кушніра стала не лише сенсом життя, а й подарувала кохання — дружину Наталю, яка є артисткою Національної музичної капели «Думка». Інколи музика їх розлучає, оскільки гастролі у різних куточках і світу, і України, однак музика і поєднала два гарячих мелодійних серця, які тепер б’ються в один ритм, один такт, виграючи одну гаму.

  Виступи, турне, гастролі — життя часто закидає артистів у віддалені куточки світу, однак вони завжди повертаються до України, адже, на думку Тараса, це найкраща країна світу (а він має з чим порівняти)! Так, в країні багато негараздів, однак вони втрачаються на фоні найбільшої цінності — красиві, щирі та добрі люди. І, побувавши на трьох континентах світу, Тарасу щоразу хотілося повернутися додому.

  Тарас Кушнір — сильна, цілеспрямована особистість, яка мало мріє, адже ставить перед собою такі цілі, які б допомогли досягати професійних та особистих звершень. Музика — це світ ДОбра, РЕмесла, МІстків, ФАрту, СОЛЬників, ЛЯмуру, СІм’ї, ДОстатку!

Автор: Сніжана КРЕЩУК.