ЗАМІСТЬ ЧІА ТА ГОДЖІ:

5 бюджетних суперфудів, які мають бути у вашому раціоні

Дешева альтернатива модним продуктам

  Фітнес-блогери запевняють, що вести здоровий спосіб життя – просто і смачно. На сніданок – чіа з ягодами асаї та годжі, на перекус – манговий смузі зі спіруліною, на обід – кіноа на кокосовому молоці з перуанською макою… Ага, а на вечерю можна ріг єдинорога натерти і змішати з чарівним пилком.

  Все це красиво і цікаво, але якщо ви звичайна людина і витрачати половину зарплати на модні імпортні продукти не входить у ваші плани, тим паче, якщо ви вперше про них чуєте, пропонуємо пошукати вітчизняні аналоги. За своїми якостями вони нічим не гірші за розпіарені суперфуди, а ціна нижча в декілька разів.

  Про те, чим замінити «їжу майбутнього» без шкоди для бюджету – в нашому матеріалі.

  Насіння чіа або льону

  Якщо вірити маркетологам, чіа – справжнє відкриття XXI століття. Воно збагачене корисними жирними кислотами, рослинним білком, клітковиною і кальцієм. Це іспанське насіння покращує роботу мозку і серця, дарує шкірі здоровий вигляд, зміцнює волосся та нігті, а також позитивно впливає на шлунково-кишковий тракт.

  Перераховані та інші корисні властивості має й насіння льону. На відміну від чіа, його вирощують на наших теренах ще з часів Київської Русі. Льон має таку ж протизапальну дію, виводить шлаки і знижує рівень цукру в крові.

  Для порівняння: калорійність та харчова цінність насіння чіа – 512 ккал (16 г білків, 31 г жирів, 42 г вуглеводів), насіння льону – 534 ккал (18 г білків, 42 г жирів, 30 г вуглеводів). Що ж до ціни, то льон удесятеро дешевший від розрекламованого чіа.

  Кіноа чи пшоно

  Заморську крупу кіноа найбільше цінують за високий вміст легкозасвоюваних рослинних білків. Читаючи хвалебні відгуки про кіноа в соцмережах або розглядаючи яскраві рекламні проспекти, не варто забувати про знайому всім з дитинства альтернативу – пшоно. У ньому теж достатньо протеїну, вражаючий амінокислотний склад і… ніякого глютену. Ще варіант – гречка. Фолієва кислота, вітаміни і мінерали, за які так полюбляють кіноа, є і в цій крупі.

  Приміром, калорійність кіноа – 368 ккал (14 г білків, 6 г жирів, 57 г вуглеводів), а пшона – 348 ккал (12 г білків, 3 г жирів, 69 г вуглеводів). До того ж, придбати пшоно можна чи не у п’ятеро дешевше ніж кіноа.

  Ягоди годжі та в’ялена журавлина

  Жителі Давнього Китаю вірили, що ягоди годжі подовжують молодість і здоров’я. До їхнього складу справді входять і антиоксиданти, і бета-каротин, і багато інших «цілющих» речовин. Але сама ідея того, що якийсь один продукт здатний вирішити всі проблеми, має залишитися там, де народилася – в I столітті до нашої ери. На жаль, ягоди годжі не допоможуть схуднути, якщо заїдати їх булочками і тортами. І не розгладять зморшки, якщо ви самі для цього більше нічого не робите.

  Тому їх можна сміливо замінити в раціоні продуктом з подібним складом і не відчути різниці. Гарне рішення – в’ялена журавлина. Калій, кальцій, магній, йод, залізо, органічні кислоти, пектини, вітаміни С, РР, К, В… Ця тонізуюча ягода поповнить брак усього перерахованого.

  Калорійність ягід годжі – 309 ккал (11 г білків, 3 г жирів, 53 г вуглеводів), в’яленої журавлини – 287 ккал (1 г білків, 1 г жирів, 66 г вуглеводів). Ціна у 5-10 разів перевищує ціну в’яленої журавлини.

  Пекмез або мед

  Пекмез здавна готували в східних країнах, випарюючи й згущуючи сік перестиглих фруктів та ягід, яким потім засолоджували чай, каву. Однак, мед задовольнить всі ваші вимоги в якості корисного підсолоджувача. Адже ніяких незамінних речовин пекмез не містить. Наприклад, заліза, якого, за словами виробників, так багато в цьому солодкому сиропі – нітрохи не менше в ніжному курячому м’ясі. А з функціями профілактики застуди і зміцнення імунітету мед впорається не гірше.

  А от тим, хто худне, користі від пекмезу чекати не варто. Він містить фруктозу, надмірна кількість якої ставить хрест на мрії про витончену талію. Фруктовий цукор – джерело швидких вуглеводів, вживання яких слід обмежувати, дотримуючись будь-якої дієти. Втім, це стосується і меду.

  Пекмез містить 279 ккал (0 г білків, 0 г жирів, 68 г вуглеводів), а мед – 288 ккал (0 г білків, 0 г жирів, 71 г вуглеводів). Ціна:ж в 3-5 разів вища, ніж меду.