«ЗОЛОТІ СУРМИ» ЗАЗВУЧАЛИ НА ВСЮ УКРАЇНУ

  Цей колектив – окраса будь-якого мистецького заходу, часті гості днів села, а віднедавна – учасники обласних, всеукраїнських фестивалів. Їхня родзинка – духові інструменти, що звучать  мелодійно, хочеться слухати знову і знову…

  Вербовецькі «Золоті сурми» під вмілим керівництвом Леоніда Кухарчука впевнено заявили про себе ще у 2017 році на мистецькому заході «Колядує Лановеччина». Сьогодні про колектив знають на Тернопільщині, Волині, мають запрошення в Івано-Франківську область. Із задоволенням беруть участь у різноманітних фестивалях, доводячи, що навіть у сільській глибинці можна розвивати культуру. 

  З чого усе починалося

 – Це був своєрідний експеримент, хотів створити в селі колектив, де б школярі могли проявляти здібності, таланти, вивчали музичну грамоту, були зайняті корисною справою, – пригадує керівник.                           

  Він добре засвоїв уроки свого вчителя Григорія Коваля, який у далеких 70-х навчав його гри на трубі, прищепив любов до духових інструментів. Став продовжувачем доброї справи свого учителя, завдяки якому і обрав свою життєву дорогу.

  Спочатку було важко, адже доводилося з нуля навчати кожного музичної грамоти. Була проблема й з інструментами. Це при тому, що свого часу у Вербівці діяв філіал музичної школи. Однак після його закриття усе було «розбазарено» і знищено. На щастя, за десятки років роботи вчителем музики у школі та музичним керівником у клубі, у нього зав’язалось чимало знайомств, тож більшість інструментів подарували колеги з інших районів. Багато допоміг їм керівник духового оркестру з Юськовець Михайло Кутрань. Як кажуть: «З миру по нитці – голому сорочка». Пригадує Леонід Федорович, як непросто було школярам повірити у себе, але день за днем, нотка за ноткою, вони ставали впевненішими у собі. Перший концерт, що відбувся  у Вербовецькому сільському клубі, де був повний аншлаг, допоміг їм “розправити крила”. Не забарилися й перемоги на конкурсах районного та обласного рівнів. 

  Справжня віддушина для школярів

  В колективі – 15 учасників. Наймолодший навчається у 5 класі, найстарший – в11-му. Є два студенти, які  починали грати в оркестрі, і тепер якщо є можливість, завжди їздять з ними на фестивалі і конкурси. «Золоті сурми» – справжня віддушина для сільських дітей, які із задоволенням приходять на репетиції, а ще з більшим бажанням – беруть участь у різноманітних заходах. Після кожного фестивалю чи конкурсу до них підходять і розпитують про колектив. Найбільше людей дивує, що такі юні школярики самодіяльного колективу всього за два роки навчання виконують надскладні твори…

  У репертуарі  – понад 20 творів, серед яких вагоме місце посідають вальси і марші. Також є польки, фокстроти, танго. Щоразу збільшують свій репертуар. До речі, два вальси і марш «В’язанка українських пісень» написав для свого колективу і Леонід Кухарчук. Вони є улюбленими творами його учнів.  

  За два роки занять вербовецькі сурми помітно виросли в професійному плані. Вони вже можуть конкурувати і з маститими колективами, які носять звання народного чи зразкового. Найбільшою нагородою для сільських музикантів стало те, що на День вишиванки у Тернополі, серед сотні учасників урочистого дійства, саме вони очолювали колону. Із задоволенням їздили на фестиваль козацької пісні на горі «Лисоня» (Бережанський р-н), «Лемківські дзвони» (Монастириський р-н), «Братину» (Шумський р-н) та ін.

  Бувають і курйозні випадки. Наприклад, одного разу під час виступу на вулиці був такий сильний вітер, що поскидав усі партитури хлопцям, тож вони відразу перестали грати. Але цей випадок став добрим уроком. Сьогодні «Золоті сурми» всі музичні твори вивчають напам’ять і ніколи не грають з нот.

  Завдяки підтримці спонсорів

  Такі слова звучали декілька разів протягом нашої розмови з Леонідом Кухарчуком, який чудово розуміє, що без фінансової підтримки, на голому ентузіазмі далеко не заїдеш. А для дітей важливо знати і розуміти, що їм готові сприяти, допомагати, бо це додає снаги.

  З часу створення колективу завжди спонсорує поїздки справжній поціновувач дитячого таланту, голова ПСП а/ф «Чайчинецька» Борис Батринчук, не байдужий до розвитку духового оркестру й фермер з Великих Кусківців Анатолій Мельник. Завдяки коштам, які виділив орендар вербовецьких земель ТзОВ «Агродружство Євішовіце Україна», пошито форму учасникам колективу. «Золоті сурми» щиро вдячні спонсорам за розуміння і небайдужість.

   Останніми роками так часто доводиться чути, що культура на селі занепадає, клубна робота не проводиться, бо немає з ким: дітей і молоді мало, а ті, які залишилися, нічого не хочуть… Своєю працею вчитель Вербовецької школи Леонід Кухарчук спростовує цю думку, вважає, що маючи бажання, вміючи зацікавити підростаюче покоління, можна й гори вернути… Прикладом цього є «Золоті сурми».

Автор:  Олеся МЕЛЬНИЧУК.