Запитуєте – відповідаємо: ЗА ЯКИХ ОБСТАВИН МОЖНА ГОЛОСУВАТИ ВДОМА?

  У післявиборний понеділок до редакції звернулася 81-річна нападівчанка Чеслава Кравчук з проханням дати роз’яснення щодо права виборця голосувати за місцем проживання. Справа в тому, що, як повідомила жінка, вона за станом здоров’я не в змозі прийти на виборчу дільницю, спілкувалася з цього приводу із тими, хто розносив запрошення і готова була писати заяву про намір голосувати вдома, але їй відмовили, зсилаючись на те, що потрібна довідка від сімейного лікаря й особисте звернення до дільничної виборчої комісії чи відділу реєстру виборців.

  Відтак, Чеслава Павлівна уже вдруге не змогла скористатися своїм правом голосу, оскільки самостійно з дому не виходить. А людям поважного віку та ще й хворим, вважає жінка, члени дільничної виборчої комісії мали б іти назустріч.

  За консультацією редакція звернулася до правників «Лановецького бюро правової допомоги» Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Роз’яснення надає заступник начальника відділу Віта Святинюк.

  Відповідно до статті 86 Закону України «Про вибори народних депутатів України», для того, щоб проголосувати за місцем перебування, виборцю, який не здатний самостійно пересуватися (за віком, станом здоров’я або через інвалідність не в змозі особисто з’явитися на виборчу дільницю), потрібно звернутися до дільничної виборчої комісії (ДВК) із власноруч написаною заявою з проханням  забезпечити голосування за місцем перебування. Цю заяву можна подати не пізніше 20 години останньої п’ятниці перед днем виборів особисто, поштою або через інших осіб, зазначивши адресу свого місця перебування й долучивши медичну довідку про стан здоров’я. Дільнична виборча комісія приймає відповідне рішення.

  У зв’язку із постійною нездатністю пересуватися самостійно, кожен виборець може особисто (або уповноважити іншу особу) звернутися до органу ведення Реєстру виборців із заявою про внесення змін до його персональних даних у Реєстрі. До заяви необхідно додати медичну довідку.

  Рішення, дії чи бездіяльність дільничної виборчої комісії, її члена може бути оскаржено до окружної виборчої комісії (ОВК), яка утворила відповідну дільничну виборчу комісію.

  Рішення, дії чи бездіяльність ОВК, її члена може бути оскаржено до суду. Скарга щодо бездіяльності ОВК може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Від редакції: Звісно, у будь-якій справі певних процедур необхідно дотримуватись, але є проблеми, які стають обтяжливими для вирішення лише через людську байдужість. Очевидно, щоб уникнути подібних непорозумінь, що трапляються навіть у таких малих селах, як Нападівка, де односельці обізнані один про одного більше, ніж треба, необхідно вирішувати проблеми наполегливо, заздалегідь й усіма можливими способами.