icon clock13.11.2020
icon eye386
УКРАЇНА

КАРАНТИН ВИХІДНОГО ДНЯ: ЩО ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ

У зв’язку зі значним зростанням в Україні кількості хворих на коронавірус, з 14 листопада уряд запровадив карантин вихідного дня, що діятиме з суботи, 14 листопада і, щонайменше, до 29 листопада включно. Відтак, в суботу та неділю (з півночі суботи до півночі понеділка) в Україні працюватимуть лише продовольчі магазини, аптеки і транспорт, розважальні заклади будуть закриті, а заклади громадського харчування зможуть працювати лише на доставку чи навинос.

Згідно з рішенням уряду, у вихідні працюватимуть: продуктові магазини, супермаркети, а також магазини, 60 відсотків площі яких займають продукти харчування, корми для тварин, медичні препарати (у т.ч. ветеринарні) та пальне; аптеки (включно з ветеринарними); автозаправні станції без зон харчування, СТО; заклади, які надають фінансові послуги, пошта і логістичні компанії, медичні та ветеринарні кабінети; транспорт. У вихідні не працюватимуть заклади громадського харчування, у т.ч. в готелях (їм дозволено працювати лише на доставку чи навинос); нічні клуби; кінотеатри, театри й інші заклади культури; торговельно-розважальні центри; непродовольчі магазини; спортивні зали, фітнес-центри, басейни; заклади, що надають послуги (за винятком фінансових, поштових, лікарських чи ремонтних).
Також заборонено у вихідні дні будь-які розважальні заходи. Постановою уряду скасовано поділ України на карантинні зони, тобто відмова від адаптивного карантину. Таким чином по всій Україні діятимуть єдині правила, тоді як раніше умови карантину в тому чи іншому регіоні залежали від епідеміологічної ситуації в них. У будні по всій території країни діятимуть обмеження «помаранчевої» зони.
У міській раді зазначили, що дотримуватимуться усіх обмежень, прописаних у постанові.
Директор лановецького ринку Ярослав Бурбан на період вихідного дня вирішив перенести базарний день на понеділок. Про це він написав в соцмережі facebook у групі «Ринок Ланівці»: «У зв’язку з прийнятим Кабінетом міністрів рішенням про карантин вихідного дня — Ланівецький ринок переносить свою роботу на понеділок 16 листопада. Цей графік роботи буде діяти на весь термін карантину. Цей день було погоджено зі всіма продавцями ринку і рішення приймалось за згодою сторін. Графік роботи з 05.00 до 15.00».