icon clock16.07.2019
icon eye236
ЛАНОВЕЧЧИНА

КОНФЛІКТ МІЖ ПАЙОВИКАМИ Й ОРЕНДАРЕМ ВРЕГУЛЬОВАНО, або ЯК БІЛОЗІРЧАНИ ВІДСТОЯЛИ ПРАВО ПРАЦЮВАТИ НА СВОЇЙ ЗЕМЛІ

  В а/ф «Білозірська» знову назріла конфліктна ситуація між працівниками і керівництвом компанії «Кернел», що два роки тому почала орендувати ці землі. Збурило білозірчан те, що власники вирішили скоротити всіх працівників зернотоку, мовляв, це вже вчорашній день, а сьогодні потрібно йти в ногу з часом, впроваджуючи сучасні методи та використовуючи новітні технології. Перша хвиля скорочення відбулася ще восени. Тоді вісім жінок відправили у центр зайнятості. Сільчани все ж таки сподівались, що це у зв’язку з сезонною роботою і навесні вони знову приступлять до виконання своїх обов’язків. Людські надії розвіялися, коли керівництво «Кернелу» повідомило директора агрофірми про припинення роботи зернотоку, що, відповідно, тягнуло за собою й звільнення ще 7 працівників. Чашу людського терпіння переповнено, тож вони вирішили відстоювати до останнього право працювати на своїй землі, адже за кожним – сім’я, діти. Залишитися без роботи у доволі скрутний час для них неприпустимо. Білозірчани ініціювали позапланові збори, на які запросили керівництво агрохолдингу. Найголовніше питання порядку денного – збереження робочих місць.

   Агрофірма «Білозірська» – одне з небагатьох сільськогосподарських підприємств у районі, якому вдалося втриматися на плаву. 80 сільчан було забезпечено роботою. Тривожні настрої серед білозірчан почали панувати ще два роки тому, коли на їхні землі прийшла компанія «Кернел» (внаслідок злиття з агрохолдингом «Українські аграрні інвестиції», в оренді якої на той час були землі ПСП а/ф «Білозірська»). Люди відчули невпевненість у завтрашньому дні й з насторогою ставилися до нових орендарів. На перших зборах (2017 р.) пайовики висунули ряд своїх вимог, за умови дотримання яких вони готові співпрацювати. Серед них – збереження робочих місць та матеріально-технічної бази. Тоді кернелівці пообіцяли, що жодного працівника не буде скорочено, більше того, навіть підвищать заробітну плату. Запевнили, що орендну плату збільшать, добробут людей лише покращуватиметься, вони відчують стабільність. Чи повірили тоді орендодавці обіцяному? Важко сказати. Однак, вирішили: час розставить всі крапки над «і». Донедавна все начебто було спокійно. Сільчани працювали. Хоч, як розповідають, поодинокі звільнення працівників все ж таки мали місце. Останньою краплею терпіння стало нещодавнє попередження про припинення роботи зернотоку і звільнення людей.

  На позачергових зборах, що відбулися наприкінці травня, сільчани не стримували емоцій, говорили про все, що накипіло. Порушували питання щодо збільшення розміру орендної плати, наголошуючи, що вона навіть нижча, ніж у інших селах, говорили про стан доріг, вуличне освітлення та ряд проблем, що необхідно вирішити задля покращення інфраструктури села. Представництво «Кернелу» попросило білозірчан визначитися з напрямками роботи, знову запевнили, що сприятимуть втіленню всіх їхніх ініціатив в життя. До речі, на розвиток села минулоріч орендарі виділили більше 400 тис.грн. На їхню думку – кошти чималі. Однак, начальник відділу земельних ресурсів у Лановецькому районі Василь Бабич, який також був присутній на зборах, відразу зауважив, що в порівнянні з іншими орендарями, які інвестують у розвиток населених пунктів, де обробляють землі, – це дуже мало. Відтак наголосив, що сьогодні аграрії Лановеччини виділяють 250 грн, а подекуди й 300 грн з розрахунку на гектар для розвитку громади, в той час як кернелівці – всього 120-130 грн (нагадаємо, вони орендують 3260 га землі)… Щодо збільшення орендної плати, то присутніх запевнили: наразі отримають 10 відсотків від оціночної вартості землі (кошти уже виплачують), а під час жнив їм ще доплатять 2%.

  Питанню збереження робочих місць у ПСП а/ф «Білозірська», яке, власне, стало приводом для зборів, було приділено мало уваги. Позаяк, щойно розпочавши їх, представники від «Кернел» наголосили, що керівництво, зваживши всі «за» і «проти», вирішили не скорочувати працівників, тож зернотік надалі працюватиме у звичному режимі, зерно тут сушитимуть і видаватимуть людям на паї…

  Що стало приводом для такої різкої зміни думки? На це у працівників агрофірми є об’єктивна відповідь. Вони розуміють: якби не стали на захист своїх прав, зернотоку уже б не було. Агрохолдинг поки що пішов працівникам назустріч. Але справа тут зовсім не в людях чи їхньому палкому бажанні працювати, а в родючій землі-годувальниці. Адже стоїмо на порозі запровадження ринку землі. З якими очима тоді їм йти до сільчан? З іншого боку – у 2020-2021 році завершується термін дії договорів оренди, тож у «Кернелі» зацікавлені, аби сільчани надали їм знову землі в обробіток.

  P.S. Буквально за декілька днів після зборів, жінок, які працювали в агрофірмі, але ще з осені були на обліку в центрі зайнятості, знову покликали на роботу. Свою обіцянку поки що виконали. Але як працюватиме підприємство далі – час покаже. 

  Олеся МЕЛЬНИЧУК.